Domácí kompost: jak využít zbytky z kuchyně, když bydlíte v malém bytě

Domácí kompost: jak využít zbytky z kuchyně, když bydlíte v malém bytě

13. 5. 2022
5 min. čtení
Inspirace

Bioodpad tvoří více než polovinu komunálního odpadu. Češi ho vyhazují do popelnic, přitom si tuhle část odpadu můžou snadno zrecyklovat sami. Nebojte se toho, ani pokud bydlíte v malém bytě v paneláku. Existuje několik způsobů, jak se elegantně zbavit zbytků z kuchyně a vytvořit si kvalitní hnojivo. Jak na to, se dozvíte od odbornice na kompostování z organizace Kokoza Kristýny Mrkvičkové.

Inspirujte se v Japonsku

 

V Japonsku se běžně setkáme s byty, které mají kolem 9 metrů čtverečních, proto jsou Japonci mistry v hledání důmyslných řešení pro malé domácnosti. A platí to i pro kompostování. Nejjednodušší systém zpracování bioodpadu se jmenuje bokashi. Tento název znamená v japonštině fermentovaná organická hmota. Kromě známého saké nebo miso pasty jde o další zázrak fermentace, který tento národ vymyslel.

 

Bokashi metoda funguje na principu anaerobní fermentace – tedy kvašení bez přístupu vzduchu. Díky tomu se nemusíte bát zápachu. Do odpadu se k nastartování procesu přisypává směs sušených bakterií, která dokonce příjemně voní po čokoládě. 

 

Tento postup je ideální pro ty, co mají málo času, málo odpadu, málo prostoru v bytě nebo vše dohromady. Do speciální nádoby vložíte slupky od brambor, kávovou sedlinu či jiný bioodpad, zasypete bokashi sušenou směsí a přiklopíte.

 

Bokashi nádoby seženete ve specializovaných e-shopech. Vypadají dobře, jsou velké jako klasické odpadkové koše a vlezou se vám snadno do skříňky v kuchyňské lince. Pořídíte je do 1 500 korun, občas i v sadách po 2 kusech – pokud chcete ušetřit, vyrobíte si je snadno podle návodu z YouTube. 

 

Fermentace trvá přibližně dva týdny. Vznikne vám bokashi hmota a bokashi čaj. Každý z konečných produktů má svá specifika:

Vše, co v bokashi nádobě zrecyklujete, se dá využít v domácnosti.

Zjistěte, které pokojové rostliny jsou nejlepší pro začátečníky >

 

Když máte větší rodinu a bokashi nestačí

 

V takovém případě doporučujeme vermikompostér, kde kompost vytváří žížaly. Je ideální pro větší rodiny, které mají více odpadu. Vyprodukovaný kompost použijete jako hnojivo pro zahrady a zahrádky všech velikostí (včetně těch truhlíkových). Vašim pokojovkám nebo balkonovým rajčatům se bude dařit i bez zbytečné chemie. Péče o žížalí farmu navíc zabaví vás i děti.

Použijte kompost na hnojení rajčat na balkoně.

V domácích kompostérech žijí kalifornské žížaly – speciálně vyšlechtěný typ žížaly, který pracuje velmi rychle (500 žížal v jednom kompostéru zpracuje za den až čtvrt kila materiálu).

 

„Vermikompost je nejkvalitnější formou kompostu. Neobsahuje jenom živiny, ale i kvalitní organické látky a růstové hormony. Součástí jsou také enzymy, které žížaly vylučují při trávení zbytků. Práce žížal dělá z vermikompostu přírodní superhnojivo,“ vysvětluje Kristýna Mrkvičková, odbornice na městské kompostování z týmu Kokoza (organizace se zabývá městským a domácím kompostováním a pěstováním).

 

Péče o vermikompostér je trochu náročnější než u bokashi nádoby. O žížaly je potřeba se starat a počkat, až se u vás zabydlí. 

 

A co je podle Kristýny Mrkvičkové u kompostu nejdůležitější: „Nepřekrmovat, krmit správně, nerušit, udržovat teplotu, hlídat vlhkost, nádobu pravidelně vymývat a stáčet žížalí čaj. Vše je podrobněji vysvětleno v naší příručce kompostování”. 

 

Většina lidí si myslí, že je potřeba mít kompost venku. Žížaly ale špatně snáší extrémní venkovní teploty. K dostání jsou vermikompostéry, které dobře vypadají a slouží jako doplněk spousty interiérů.

 

Architekt z Oresi radí, jak na komplexní rekonstrukci kuchyně >

 

Pokud se bojíte, že vám bude kompostér doma zapáchat nebo se kolem něho vyrojí mušky, Kristýna Mrkvičková tyto obavy vyvrací: „Správně probíhající proces kompostování nezapáchá. Pokud ano, děláte někde chybu. Častým důvodem bývá větší množství organických zbytků, než žížaly stihnout zpracovat. Doporučuji celý vermikompostér důkladně prohlédnout a tyto kusy odstranit. Mušky si nejčastěji přineseme z obchodu. K jejich vyhubení doporučuji pilinovou terapii. Prosypávání pilinami zbavuje kompost nežádoucí vlhkosti“.

 

Tip Kristýny Mrkvičkové: „Skvěle funguje kombinace bokashi a vermikompostéru. Žížalám fermentovaný bioodpad vážně chutná a díky této kombinaci z vašeho bioodpadu opravdu nic nezbyde.

Staňte se součástí komunity nebo ji sami založte

 

Pokud vás ani jedna z výše zmíněných metod nepřesvědčila, máme pro vás ještě další možnost. Domluvte se se svými sousedy na sídlišti nebo ve vaší čtvrti a společně pořiďte (nebo vyrobte) klasický venkovní kompost. Na jeho pořízení se může finančně podílet obec a se samotnou realizací pomůže Kokoza. Ještě předtím zkontrolujte mapu veřejných kompostů, jestli se už ve vašem okolí nějaký podobný nenachází. Třeba zjistíte, že je váš soused od naproti vášnivý pěstitel jahod.

 

Přečtěte si návod, jak třídit odpady v malém bytě >

Pěstování bylinek na zahradě baví i děti.

Konec přeplněných kontejnerů

 

Bioodpad tvoří až 60 % procent komunálního odpadu. Přitom jde o cennou surovinu, která nahradí umělá hnojiva. Pokojové rostliny i výpěstky z vaší zahrady chrání kompost před škůdci, zlepšuje kvalitu půdy a zadržuje v ní více vody. Organické zbytky vyhozené do komunálu způsobují nepříjemný zápach skládek. Pokud se rozkládají nekontrolovaně, vylučují nebezpečné plyny a výluhy, které se dostávají do ovzduší a půdy. Navíc zbytečně zaplňují kontejnery.