Praktický návod na novou kuchyni: zkušený architekt z Oresi nám prozradil, co funguje

Praktický návod na novou kuchyni: zkušený architekt z Oresi nám prozradil, co funguje

22. 11. 2021
6 min. čtení
Inspirace

Kdyby mohl vrátit čas a znovu navrhnout kuchyni pro svého prvního klienta, tak by ji zjednodušil. Přemlouval by ho, aby tam nechtěl pomíjivé trendy a nekomplikoval si běžný provoz. Jaroslav Sládeček pracuje jako architekt ve firmě Oresi, která je největším prodejcem kuchyní v Čechách. Přečtěte si jeho tipy z praxe a vyhnete se zbytečným chybám.

3 nejčastější kuchyňské mýty, se kterými se architekt setkává

 

Některé mýty se dědí z rodičů na děti, jiné musí Jaroslav Sládeček vyvracet kvůli technologickému pokroku.

  1. Pokud je v kuchyni okno, nepotřebujeme digestoř.
  2. Trouba nemůže stát hned vedle lednice. Při pečení by se v lednici zvyšovala teplota.
  3. Když si pořídíme myčku, stačí malý dřez.

Všechna tvrzení jsou podle architekta z Oresi špatně.

Digestoř je totiž účinnější než průvan z otevřeného okna. Pokud na plotně připálíte cibulku, proč čekat čtvrt hodiny na přirozené vyvětrání, když to kvalitní digestoř zvládne do minuty.

„Vestavné spotřebiče jsou dnes velmi dobře izolované, proto používáním trouby neohrozíte životnost vedle umístěné chladničky,“ vysvětluje architekt.

A větší velikost dřezu zvolte pro pohodlnější práci v kuchyni. Příliš malý dřez vám znesnadní například omývání zeleniny nebo slévání vroucí vody z hrnce.

 

V jaké fázi rekonstrukce bytu nebo stavby domu se vyplatí kuchyni řešit

 

Podle Jaroslava Sládečka co nejdříve: „Ideálně se do toho pusťte už ve fázi projektu. Když si na začátku ujasníte, že chcete kuchyni s ostrůvkem, můžete vést vodu a elektřinu podlahou. Pokud zvolíte kuchyni s poloostrůvkem, projektant zanese trubky do stěny. Díky tomu se vyhnete zbytečnému překopávání zdí a podlah.“

Stejné je to i u rekonstrukcí. Při změně dispozic kuchyně musíte upravit rozvody vody, elektřiny nebo odpadu. Základní věci – co, jak a kde v kuchyni bude – rozhodněte hned poté, co dokončíte bourání původního interiéru a zametete prach.

 

Řešení na míru, nebo sektorová kuchyně

 

Architekt z Oresi doporučuje kuchyni na míru a vyzdvihuje tři důvody: „Využijete každý centimetr prostoru, přizpůsobíte si ji, jak potřebujete, a snadněji kuchyni sladíte s celkovým stylem domácnosti.“

Něco jiného jsou sektorové kuchyně, které prodávají velké obchodní řetězce. Ty jsou levnější, skříňky bývají už smontované, takže je odvezete z obchodu a doma rovnou nainstalujete. Jaroslav Sládeček ale upozorňuje na důležité detaily, na které lidé v praxi zapomínají:

  • sektorové kuchyně bývají rozdělené na dřezovou a zásuvkovou skříňku, kvůli tomu se pracovní deska skládá z více částí,
  • mezi skříňkami, pokud jsou umístěny vedle sebe, jsou viditelné spoje,
  • může tam zatékat a v mezerách se usazují nečistoty,
  • spotřebiče se používají pouze volně stojící, tzn. umístíte je pouze na podlahu mezi skříňky,
  • v nábytku jsou předvrtané otvory pro úchyty, nevyberete si madla jiných rozměrů,
  • na výběr máte pouze jednořadé a rohové linky.

 

Kuchyně ve tvaru I, L, U nebo G

 

Tvar kuchyně vždy vychází z možností prostoru a umístění rozvodů. Obecně platnou radu, jestli je lepší kuchyně jednořadá, rohová nebo s ostrůvkem, proto od odborníka nedostanete. Místnost musí nejprve vidět – alespoň na plánku.

V praxi se tvary kuchyní obvykle označují podle písmen abecedy. „Nejméně obvyklé je písmeno G. Často se využívá dispozice do tvaru písmene L. Kuchyně tohoto tvaru jsou ale skvělé. Je v nich velký úložný prostor, můžete si vybrat z více variant umístění varného či mycího centra a dobře se kombinují s jídelním stolem,“ prozrazuje Jaroslav Sládeček.

Pro budoucí zavěšení skříněk zjistěte i materiál, ze kterého jsou postavené zdi.

Tip: Dobré kuchyňské studio k vám vyšle technika, který měření udělá za vás. Díky tomu budete mít jistotu, že kuchyně opravdu využije každý centimetr místnosti.

 

Materiály: místo masivu zvolte DTD desku s dřevodekory

 

Masiv je skvělý materiál do ložnice nebo obýváku. Ale kvůli vlhkosti se příliš nehodí do kuchyně. Pokud máte rádi dekor dřeva, zvolte lakovanou dýhu. Praktická jsou dvířka s povrchem z lamina nebo vysoce odolného laminátu. „Vývoj materiálů jde dopředu. Dekory dřeva před pár lety vypadaly uměle. Dnes je reliéf povrchu propracovaný, sjednocený a působí jako skutečný masiv,“ pochvaluje si architekt Oresi.

Výhodou laminovaných a laminátových DTD desek je snadná údržba a odolnost proti mechanickému poškození třeba nožem.

Laminátová deska obstojí i jako pracovní deska. Z dražších materiálů se používá také keramika, kamenná dýha a přírodní žula nebo mramor.

 

Čím začít, když chcete novou kuchyni

 

Než se vypravíte do kuchyňského studia, změřte místnost. Vytvořte jednoduchý plánek, ze kterého půjdou vyčíst:

  • rozměry místnosti (šířka, délka, výška),
  • poloha oken a dveří (vyznačte i směr otevírání a výšku parapetů od podlahy),
  • umístění stoupaček, topení, rozvodů elektřiny, plynu, vody a potrubí pro digestoř,
  • pozice zásuvek a vypínačů.

 

Vyžádejte si grafický návrh

 

S připraveným plánkem zajděte do studia. Prodejce, designér nebo architekt vám položí spoustu otázek, aby zjistili vaši představu. A poté si vyberete materiál.

„Pokud je zákazník rozhodnutý, často už na první schůzce uděláme grafický 3D návrh a podepíšeme kupní smlouvu,“ vysvětluje Jaroslav Sládeček. Počítejte s tím, že taková schůzka zabere jednu až dvě hodiny.

Když zákazník potřebuje čas, pustí se architekt do návrhu až později: „Při první schůzce si dělám poznámky, návrh připravím třeba druhý den a pak se domluvíme na prezentační schůzce. Ukážu zákazníkovi 3D návrh a ladíme detaily jako třeba úchyty nebo změnu spotřebičů.“

Grafický návrh kuchyně se příliš neliší od výsledku. Ten vidíte v úvodní fotce článku. Zdroj: Oresi.

Jak to dlouho trvá

 

Opět záleží na typu kuchyně. Linky, které se smontují z dílů až u vás doma, můžete mít za 14 dnů od podpisu smlouvy.

Výroba větších a složitějších kuchyní trvá v Oresi podle Jaroslava Sládečka 6–8 týdnů.

 

Kolik stojí nová kuchyně na míru

 

Cena se skládá z nábytku, kování, madel a úchytů, spotřebičů, dopravy a odborné montáže. „Dvě skříňky, které na první pohled vypadají stejně, mohou mít jinou cenu. Záleží, jestli mají dvířka výsuv nebo tlumené dovírání. Vliv na cenu má i drátěný program – způsob, jak jsou skříně uvnitř členěné, jestli tam jsou klasické, nebo otočné koše, výsuvné police či skříně na potraviny,“ vysvětluje Jaroslav Sládeček.

Nejdostupnější kuchyně na míru stojí v Oresi od 40 tisíc korun. Obvykle se cena pohybuje v rozmezí 100–200 tisíc. Ale za luxusní kuchyň vybavenou špičkovými spotřebiči zaplatíte i milion.

Mnohdy musíte ještě přičíst náklady na elektrikáře nebo instalatéra, který upraví rozvody a všechno správně nainstaluje. Vždy záleží na velikosti kuchyně a náročnosti odborné práce, ale může vás to vyjít klidně na dalších 20 000 korun. Odborná instalace je ovšem nezbytná třeba pro pojistné plnění, pokud by došlo k průšvihu a protékající voda z myčky vytopila sousedy.

 

Na čem se dá ušetřit a kde by to architekt určitě nedělal

 

Nová kuchyně je investice do lepšího bydlení. Životnost kuchyňské linky se pohybuje od 15 do 20 let.

Pokud byste přesto chtěli trochu ušetřit, doporučuje Jaroslav Sládeček zvolit levnější materiál – třeba lamino místo lakované kuchyně. „Nebo vyberte spotřebiče, které mají jen základní funkce. Zvažte, jestli opravdu budete v troubě péct chleba nebo grilovat krůtí prsa. Možná vám stačí jednoduchá trouba.“

Určitě ale nešetřete na kování. „Není vidět, ale díky němu se vám v kuchyni dobře pracuje. Skříňky se snadno otevřou. Koše na nádobí pevně drží. Kvalita kování má zásadní vliv na živnost celé linky,“ radí architekt.

 

Nejčastější chyby, kterých se vyvarujte

 

Odborník si přešlapy pohlídá. Pokud si ale kuchyni budete navrhovat sami třeba podle katalogu, určitě se vyhněte těmto chybám.

Vysoko umístěná mikrovlnka

Pokud je dno nad úrovní očí, snadno se při manipulaci opaříte nebo vysypete jídlo.

Dřez vedle spoje desek

Zvýšená vlhkost může způsobit bobtnání desek.

Dřez nebo varná deska na konci linky u stěny / dřez vedle varné desky

Nebudete mít přípravnou plochu a odkládací prostor.

Poličky místo výsuvů

Je to levnější, ale nepraktické.

Myčka v kuchyni L hned vedle rohu

Když ji otevřete, nepůjdou vysouvat šuplíky nebo otevírat dveře sousední skříně.

„A mám ještě jednu radu na závěr. Lidé často opakují stereotyp, na který jsou zvyklí ze staré kuchyně. Novou linku navrhují jako modernější kopii té dosavadní. A to je škoda. Když to zařizujete celé znovu, vytvořte si rovnou prostor, kde se vám bude skvěle vařit a trávit čas,“ uzavírá Jaroslav Sládeček.