Odborník radí, jak vybrat jídelní stůl z masivu

Odborník radí, jak vybrat jídelní stůl z masivu

9. 2. 2022
6 min. čtení
Mýma očima

Užijete si u něj oslavu s dětmi i prarodiči a s trochou péče ho jednou předáte svým vnoučatům. Kvalitní stůl z masivu. Pokud ho vyberete správně, pozvedne vaše bydlení na novou úroveň.

Jan Herka vlastní spolu s bratry firmu Wuders, která v Hodoníně vyrábí stoly z masivu. Šetrně a s respektem k přírodě. Zeptali jsme se ho, co si před koupí stolu promyslet, podle čeho zvolit velikost a jak se o stůl starat, aby vydržel dlouhé roky.

 

Stůl z masivu zrenovujete, dřevotřísku těžko

 

Stůl vyrobený z masivního dřeva má oproti levnému nábytku několik výhod. Masivní dřevo vydrží generace a pokud se poškodí, snadno ho zrenovujete a dáte mu nový kabát. Stoly z dřevotřísky renovovat nelze. Kvalita se projeví po rocích používání, ale i na první pohled. Příjemně voní a s dobře zvolenou konstrukcí mnohé vydrží.

„Při výběru buďte opatrní na výrobky, které se za masivní stoly vydávají. Masivní vrstva je velmi slabá, deska stolu není houževnatá a okraje jsou podlepené. Takový stůl se může snadno zkroutit, poničit a nedá se zrenovovat. Seženete je levně ve větších řetězcích,“ říká odborník.

 

Smrk nebo dub? Dřevo je dokonalé v nedokonalostech

 

Stůl se dá vyrobit z různých druhů dřeva. Jan Herka vysvětluje, proč je dub mezi českými zákazníky oblíbenější než jasan a podle čeho si dřevo pro stůl do kuchyně vybrat.

Smrk je nejlevnější masiv, ale na pohled nevzbuzuje kvalitu třeba jako dub. Na opracování je lehký a měkký, ale snadno se do něj dá rýpnout.

Jasan je houževnatá a velmi tvrdá dřevina. Je kvalitní, ale jeho nevýhodou je tmavší jádro – ačkoliv je to zajímavý vzhledový prvek, člověk dopředu neví, jak bude stůl vypadat. Jednotlivá prkna se k sobě také musí kvalitně složit.

Dub je oblíbený, protože hodně vydrží, neprohýbá se a ani nepraská. Dřevo má stejný odstín, ale bývá až dvakrát nebo třikrát dražší. Z dubu se často dělají podlahy, okenice či prahy.

Ořech je pevný, ale jedná se o malý strom se spoustou větví, oproti ostatnímu dřevu se tolik netěží.

„Začínali jsme s nejlevnějším dřevem, tedy smrkem, a teď většinu stolů vyrábíme z dubu. Je kvalitní a všechno dřevo má stejný odstín, co si zákazník vybere, to dostane. Podobnou strukturu má i buk, ten nyní testujeme,“ uvádí odborník.

Stůl si můžete nechat vyrobit na míru u truhláře, výroba ale často trvá déle a může vyjít dráž. Zdroj: Wuders

Velikost stolu? Abyste se nemačkali

 

Pokud už víte, jaké dřevo se vám líbí nejvíc, zvažte před koupí stolu z masivu ještě:

  • barevný odstín,
  • velikost prostoru: myslete nejen na velikost stolu, ale aby se vešly i židle a všem se pohodlně sedělo,
  • počet lidí: kolik chcete, aby vás u stolu mohlo sedět – jedna osoba u stolu zabere cca 60 cm na délku a 45 cm na šířku,
  • budoucnost: kupujete stůl na dlouhá léta, myslete i na přírůstky v rodině – třeba na přítelkyni vašeho syna, který dnes chodí do první třídy,
  • váš osobní styl: potrpíte si na designové prvky, nebo minimalistické? Chcete hranatou, nebo obdélníkovou desku
  • funkčnost: robustní stůl bude pevnější a odolnější, ideální je kovová konstrukce navrtaná do desky stolu.

„Designový prvek sice vypadá lépe na pohled, ale když se vás ke stolu usadí víc, můžou okrasné nohy překážet. U minimalistického stolu s véčkovými nohami to je v pohodě,“ uvádí Jan Herka.

Stůl si nechte udělat na zakázku od truhláře nebo si ho kupte už vyrobený.

Již vyrobený stůl má výhodu, že víte, co kupujete:

  • stůl už předem uvidíte na ilustrační fotce,
  • budete znát finální cenu stolu i náklady na dopravu,
  • budete vědět přibližnou dobu doručení.

Cena stolu na míru bude pravděpodobně vyšší než u hotového výrobku. Stůl může vyjít na 20 000, ale klidně i 50 000 korun.

 

Olej zajistí stolu z masivu dlouhý život

 

Povrch stolu se dá upravit olejem nebo voskem. Dřevo po úpravě dýchá a vydrží dlouhá léta.

Další možností je lakování dřeva. Úprava lakem chrání dřevo před poškrábáním, nátěr ale může prasknout, dřevo nedýchá a lak se nedá dobře renovovat.

„Ve Wuders běžně používáme na stoly voskový olej. Teď inovujeme a testujeme bio lak, který si necháváme v zahraniční vyrobit na míru a který dřevo vyživí, na rozdíl od běžného oleje,“ říká Jan Herka.

Dlouhý život stolu zajistíte šetrným chováním, pod nápoje a horké talíře používejte podložky. Zdroj: Wuders

Rozlité kafe z masivního stolu rychle setřete: jak se o stůl starat

 

Údržba masivního stolu má několik zásad a začíná slušným chováním se ke stolu.

„Dřevěný stůl je třeba respektovat, ale zároveň ho vnímat jako pracovní plochu, jak tomu bylo historicky. Třeba ve Skandinávii se ke stolům ze dřeva přistupuje jinak než u nás, občasné škrábnutí je přirozené,“ uvádí Herka.

Aby se u vás stůl měl pohodově, pečujte o něj:

  1. Dřevo chraňte: používejte podtácky pod kávu a prkénka pod horké hrnce.
  2. Tekutiny na stůl nepatří: rozlité víno ani káva stolu neublíží, pokud je ale nenecháte na desce rozlité dva dny.
  3. Používejte čistící prostředky na dřevo: pozor na ty, které obsahují čpavek ve velkém množství – dřevo pak ztmavne.

Jan Herka doporučuje stolu jednou za pět let dopřát pořádnou voskovou údržbu. „Na stůl nalijte olej, který obsahuje živiny a pět až šest hodin ho nechte vsáknout. Desku pak obruste, odstraní se tím drobné škrábance a dřevo získá svěží nádech.“

Stolu z masivu jednou za čas prospěje vosková údržba. Zdroj: Wuders

Stůl z masivu je investice

 

Masivní stůl vydrží desetiletí. A když bude mít šrámy na těle, zrenovujete ho. Neskončí na skládce jako nekvalitní nábytek.

Cena masivního dřeva roste a spolu s ní nabírá na hodnotě i samotný stůl. Považujte ho za dlouhodobou investici, ze které se jednou budou radovat i vaše vnoučata.