Zrušením daně z nabytí nemovitosti ušetříte

Pokud tedy plánujete koupit byt nebo dům, přiblížila se ta správná doba. Přečtěte si, kolik zrušením daně ušetříte a jak to bude s odpočtem úroků z hypotéky nebo úvěru.

 

Zákon o zrušení daně z nabytí nemovitosti (tj. zákon č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění se a zrušují další související právní předpisy) již byl přijat a nabyl účinnosti ke dni 26. září 2020.

Místo platby finančáku si pořídíte pořádnou kuchyň nebo koupelnu

 

Ještě na začátku března bylo jasno. Nový majitel musel do 3 měsíců od nabytí nemovitosti zaplatit státu 4 % z ceny bytu, domu nebo pozemku. Lhůta se rozběhla ve chvíli, kdy úředníci provedli zápis do katastru nemovitostí.

Pokud jste si tedy pořídili byt například za 5 milionů, odvedli jste finančnímu úřadu 200 tisíc korun. Za takové peníze jste si přitom mohli byt vybavit kuchyní na míru nebo novou koupelnou s masážní sprchou. „4% daň se mohla počítat z kupní ceny, ale nemusela. Záleželo na porovnání s tzv. srovnávací daňovou hodnotou. Stanovení částky bylo poměrně složité, ke slovu se dostal i znalec. S daní bylo spojené hodně zařizování.“ Marie Chmelová rodinný bankéř senior Modré pyramidy, Mladá Boleslav.

Jenže pak vláda uzavřela hranice, restaurace, výrobní firmy i kadeřnické salony a další služby. Podařilo se sice zabránit šíření viru, ale do útlumu se dostala celá ekonomika. Aby stát rozhýbal chuť Čechů utrácet a investovat, vznikl návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Daň stát odpustí i zpětně. Od prosince minulého roku

 

Daň bude zrušená i zpětně – a to od prosince 2019. Z pohledu úřadů je klíčové datum podání návrhu na vklad vlastnictví do katastru nemovitostí. Pokud jste to udělali po 1. prosinci, ušetříte i vy.

A další dobrá zpráva je, že ti, kteří daň už v prvních měsících roku 2020 zaplatili, dostanou peníze zpátky.

„Vyskytovaly se i situace, kdy nový majitel daň z nabytí platit nemusel. Například pokud byt zdědil, získal darem, pořídil si byt v novostavbě nebo si koupil družstevní byt. Pokud návrh schválí parlament, ušetří 4 % z pořizovací ceny všichni.“ Marie Chmelová rodinný bankéř senior Modré pyramidy, Mladá Boleslav

Odpočty z hypoték a úvěrů se zachovají, budou ale nižší

 

Zrušením daně přijde stát o peníze. Proto se ministerstvo financí původně rozhodlo výpadek kompenzovat tím, že zruší možnost daňových odpočtů. Poslanci ale tento návrh přeformulovali a patnáctiprocentní odpočty z úroků zachovali.

Upravili ale maximální výši částky, kterou si od základu daně ročně odečtete. Nově je to 150 tisíc korun místo 300 set tisíc. Úprava bude platit u hypoték a úvěrů stavebních spořitelen, které sjednáte od 1. ledna 2022.

Pokud si tedy na pořízení bydlení vezmete hypotéku, můžete si i v případě schválení zákona odečíst z daní 15 % z částky, kterou každý rok zaplatíte na úrocích.

Změnou zákona se zachová možnost daňových odpočtů z úroků hypoték. 300tisícové odpočty vám zůstanou, pokud už hypotéku máte nebo si ji sjednáte do konce příštího roku.

„Částka, kterou získáte odpočtem na daních z příjmů, může za určitých okolností převýšit sumu zaplacenou na dani z nabytí nemovitosti. Ale dojde k tomu třeba až za 20 let. Teď budete mít peníze rovnou.“ Marie Chmelová rodinný bankéř senior Modré pyramidy, Mladá Boleslav.

Stát navíc počítá s přechodným obdobím, které bude pro nové majitele nemovitostí velmi výhodné.

Pokud si tedy koupíte byt nebo dům na hypotéku do konce příštího roku, vyhnete se placení daně z nabytí nemovitosti a zároveň si od daní můžete odečítat splacené úroky – až do výše 300 tisíc korun ročně. Po 1. lednu 2022 odečtete jen poloviční částku.

Stát navíc počítá s přechodným obdobím, které bude pro nové majitele nemovitostí velmi výhodné.

Pokud si tedy koupíte byt nebo dům na hypotéku do konce příštího roku, vyhnete se placení daně z nabytí nemovitosti a zároveň si od daní můžete odečítat splacené úroky – až do výše 300 tisíc korun ročně. Po 1. lednu 2022 odečtete jen poloviční částku.

Využijte krize k levnějšímu vlastnímu bydlení

 

Zrušením daně z nabytí nemovitosti se vám otevírá jedinečná možnost, jak ušetřit při pořízení nového bydlení. Přiblížila se správná doba, kterou by byla škoda nevyužít.

Domluvte si schůzku v Modré a proberte svou situaci s některým z našich poradců. Tady najdete mapu poradenských míst. Rádi vás na některé z nich uvidíme.