Jak pokryje investiční byt náklady na bydlení

Chcete vlastní bydlení v metropoli, ale nedosáhnete na hypotéku? Jděte na to jako Josef. Za peníze z hypotéky koupil levný byt v Karviné, který pronajímá. Část peněz pokrývá hypotéku, část pak posílá na stavební spoření. Za 6 let, až mu doběhne stavebko, získá dobrý základ pro hypotéku na vlastní byt v Praze.

 

Josef se ve 24 letech přestěhoval od rodičů do pronajatého bytu v pražských Vršovicích, kde bydlí se stejně starým kolegou. Protože jim ale majitel průběžně zvedal nájem, rozhodl se Josef pro hypotéku.

„Osm tisíc za malý pokoj mi přišlo už moc,“ vysvětluje Josef. Vyhlédl si proto dvoupokojový byt kousek od práce za skoro pět milionů korun. Protože vydělával 20 000 korun a měl naspořeno od rodičů, věřil, že hypotéku v bance dostane.

„Dozvěděl jsem se, že banka mi může půjčit maximálně 1 500 000 korun. Za to v Praze vlastní byt nepořídíte,“ říká Josef.

Nabízela se možnost, že si založí stavebko. Jenže už teď Josefovi zbývalo, po zaplacení nájmu, internetu a paušálu za mobil, 10 300 korun měsíčně. Po odečtení dalších položek jako jídlo a volný čas už to bylo jen šest tisíc.

Ty mohl teoreticky posílat na spořicí účet. „Jenže by mi nezbyly žádné peníze na horší časy, a to jsem nechtěl,“ dodává Josef.

Životní náklady v Praze něco stojí, i když se dělíte o nájem s někým dalším.

Koupě bytu na druhém konci republiky

 

O pár měsíců později se přes Facebook dostal k inzerátu na panelákový byt v Karviné. „Když jsem viděl cenu, překvapilo mě, že jsou tam byty tak levné. Jeho koupi by moje hypotéka snadno pokryla,“ vzpomíná Josef.

Napadlo ho, že by si mohl vzít na tento byt hypotéku a pronajmout ho. Část příjmu pokryje splátku a část bude posílat na spořicí účet. Josef si nejdříve ověřil ceny pronájmů v Karviné, aby měl jistotu, že se investice vyplatí. A pak zašel do banky s žádostí o úvěr, kterou mu banka schválila.

Byty v menších městech jsou výrazně levnější, než v Praze nebo v Brně.

Pasivní příjem pokrývá splátku hypotéky i nájem v pražském bytě

 

Zatímco vyřízení hypotéky šlo jako po másle, hledání nájemníků pár týdnů trvalo. Někteří zájemci se na prohlídku nedostavili, a tak jel do Karviné zbytečně. Nakonec byt pronajal mladému páru za 14 000 korun měsíčně bez energií. Ty si platí nájemníci sami.

Část nájmu pokrývá splátku hypotéky, tzn. 5 772 korun, ze zbytku Josef uhradí nájem v Praze. „Dříve mi po zaplacení nájmu a dalších výdajů zbývalo kolem pětitisícovky. Dnes mám na život v Praze dvakrát tolik,“ pochvaluje si Josef.

Díky pasivnímu příjmu získá Josef za 6 let přes půl milionu, se kterým snadno dosáhne na hypotéku.

Josef každý měsíc posílá na spořicí účet 7 000 korun: „Neumím šetřit, tak raději posílám víc peněz na stavebko, kde na ně nemůžu.“ Pokud se situace nezmění, bude mít za šest let více než půl milionu. Jak s naspořenými penězi naloží, ještě neví. „Možná byt prodám i s hypotékou a zbylé peníze použiju na získání hypotéky na vlastní byt. Nebo budu spořit a pronajímat dál, dokud mi neskončí hypotéka. A až pak byt prodám,“ popisuje Josef své možnosti.