Zrelaxujte a posilte imunitu v domácí sauně: poradíme jak na to

Zdravé jídlo, pohyb a relaxaci si sem tam dopřeje každý. S domácí saunou to ale posunete na vyšší metu. Pravidelným saunováním odbouráte stres, dopřejete tělu zklidnění a spustíte procesy, které posilují imunitu i orgány. Čtěte, jaké výhody má saunování a jak si ho dopřejete i u vás v bytě.

 

Pozitivní účinky saunování na lidský organismus znali Slované už v 10. století. Vedle otužování jde o jeden z nejúčinnějších způsobů, jak využít extrémní teplotu k upevnění zdraví a relaxaci.

V sauně dochází k prokrvení těla a zvýšení vnitřní teploty až o 1 °C. Kůže se prohřeje dokonce o 10 °C. Během kúry se rozšíří cévy a krev proudí i ve frekvenci 150 tepů za minutu. Tělo má co dělat, aby se se zátěží vyrovnalo, ale ve výsledku se zklidní a uvolní.

Abyste si takovou pohodu dopřáli i doma, sepsali jsme, jak se správně saunovat a podle čeho saunu vybrat. Dozvíte se také, že kvalitní infrasaunu dostanete i do středně velkého panelákového bytu a že její cena je srovnatelná se 3 lety saunování čtyřčlenné rodiny ve veřejném wellness centru.

Blahodárné účinky saunování: posílení imunity a snížení stresu

 

Ze sauny vyjdete lehčí o půl litru tekutin a s dvěma gramy soli na kůži. V těle se mezitím děje několik procesů, které prospívají vašemu zdraví. Se saunováním

  • urychlíte látkovou výměnu,
  • vyloučíte nežádoucí látky potem,
  • pročistíte a prokrvíte pokožku,
  • prokrvíte orgány,
  • prohřejete svaly, klouby a vazy,
  • a uvolníte svalové i psychické napětí.

Sauna zvýší tělesnou teplotu až na 38 °C, čímž nasimuluje působení horečky. Organismus pod dojmem vznikající infekce nastartuje imunitní a kardiovaskulární systém a vyplaví do těla větší množství bílých krvinek. Ty v krvi vydrží až 7 dní a preventivně působí na počátky viróz a dalších infekcí. Proto je u saunování důležitá pravidelnost.

Organismus kromě krvinek vyplaví i hormon štěstí „endorfin“. Díky tomu si přijde na své i vaše duše a vy ze sauny vyjdete psychicky uvolnění a odpočatí.

Každému cyklu saunování by mělo následovat ochlazení. S ním

  • ustálíte tělesnou teplotu,
  • okysličíte krev a posílíte funkci okrajových cév,
  • povzbudíte funkci ledvin, sleziny a srdce,
  • zklidníte srdeční tep,
  • osvěžíte se a psychicky povzbudíte.

TIP: Pokud si nastavíte v sauně teplotu vyšší než 60 °C, při 3 cyklech saunování se spolehlivě zbavíte virových částic na kůži i na sliznicích. Ty se totiž při vysoké teplotě deaktivují a nedostanou vůbec šanci vás skolit třeba nachlazením.

Komu saunování nejvíce prospívá

 

Pokud se cítíte často utahaní, býváte nemocní, chcete se vybudit k lepším sportovním výkonům, nebo si jen konečně udělat čas sami na sebe, sauna je tím správným řešením.

Sauna

  • posiluje dýchací cesty a uvolňuje dutiny,
  • zmírňuje bolesti kloubů a svalů a zlepšuje jejich pohyblivost,
  • posiluje kardiovaskulární systém,
  • ulevuje od příznaků astmatu,
  • povzbuzuje vyplavování testosteronu a serotoninu, které umocňují vitalitu těla,
  • odbourává stres i psychické vyčerpání, pomáhá tělu s termoregulací a připravuje ho tím i na letní vedra.

Sauně by se naopak měli vyhnout lidé, kteří zrovna trpí akutní chřipkou či jinou respirační chorobou. Její účinky nepomohou ani s rýmou či kašlem a vážnost onemocnění naopak umocní.

Dále by saunování neměli podstupovat kardiaci, ženy v 1. trimestru těhotenství, epileptici a lidé s akutními záněty, nedostatečnou funkcí ledvin nebo křečovými žilami. Do sauny by také neměly chodit děti do 3 let (nemají zatím dostatečně vyvinutou termoregulaci těla) a lidé extrémně vyčerpaní nebo nevyspalí.

TIP: Saunování jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Sice pomáhá zrychlit metabolismus, ale pokud toužíte zhubnout, přidejte k němu oblíbený pohyb, jako je plavání, jízda na kole nebo dlouhé procházky. V sauně totiž za úbytek váhy může jen to, že se pořádně vypotíte.

 

8 tipů, jak se správně saunovat: krok po kroku

 

  1. Před saunováním se důkladně omyjte mýdlem.
  2. Do sauny vstupujte bez šperků a nazí, lépe tak vyloučíte toxické látky.
  3. Pro zakrytí intimních partií použijte ručník nebo prostěradlo.
  4. Nejprve sedejte na spodní lavice, později i výše, kde bývá i o 25 °C tepleji.
  5. Saunujte se zhruba 15 minut.
  6. Přesuňte se z potírny do sprchy a opláchněte si obličej vlažnější vodou.
  7. Poté se zchlaďte studenou vodou ve sprše či ochlazovacím bazénku.
  8. Přesuňte se do odpočinkové místnosti a relaxujte alespoň 15 minut.

Pamatujte, že saunování je velmi individuální. Pokud vám sedne interval 10 nebo 20 minut, pak se nic neděje. Poslouchejte signály svého těla a nepřeceňujte své síly. Do ochlazovacího bazénku pak nikdy neskákejte a vstupujte do něj raději po schodech.

TIP: Pamatujte, že sauna je místem klidu a odpočinku. Jediný, kdo zde většinou mluví je osoba, která vede speciální saunové ceremoniály. Povídání si proto nechte raději na odpočívárnu. I tam ale platí, že se mluví tlumeným hlasem a probírají se nenáročná a příjemná témata.

Vyberte si relaxaci podle druhu sauny

 

Sauny rozlišujeme podle vnitřní teploty, vlhkosti a použitých aromatických látek a bylinek. Každá z nich má trochu jinou intenzitu a účinky, vyzkoušejte je a vyberte si tu, která vám sedí nejlépe.

Nejčastěji se odpočívá v

  • intenzivní finské sauně, kde je 75–110 °C a vlhkost vzduchu je 8–15 %,
  • švédské suché sauně, která je ještě intenzivnější a teplota se zde pohybuje mezi 100 a 110 °C,
  • aromatické sauně, kde teplota nepřesahuje 75 °C a s vlhkostí se do vzduchu uvolňují vonné látky například z máty, meduňky nebo silic jehličnanů,
  • parní sauně, ve které je maximálně 60 °C a vlhkost téměř 100%,
  • infrasauně, kde je teplota mezi 45 a 60 °C a je vhodná i pro děti a kardiaky,
  • bio sauně, která kombinuje finskou a parní saunu s maximální teplotou 60 °C a její součástí bývají i vonné esence,
  • solné sauně, která je místo dřeva obložená solnými kameny, teplota zde nepřesahuje 70 °C a je vhodná pro léčbu astmatu a kožních problémů,
  • nebo laconiu, které pochází ze starověkého Říma a patří mezi nízkoteplotní sauny.

Většina lidí se za odpočinkem vydává do velkých veřejných saun, vlastní království relaxace si ale vytvoříte i v domě či bytě. Finská sauna se pro účely klasického bytu zdá spíše nepraktická – vyžaduje více prostoru, dobré odvětrávání vlhkosti a její provoz je finančně náročný. Modernější řešení najdete v infrasaunách, ty nepotřebují vývod vlhkosti a k provozu si vystačíte s klasickou 220V zásuvkou. Jedna hodina saunování vás pak vyjde zhruba na 5 korun.

Po zahřátí v sauně si dopřejte vydatné nicnedělání. Tělo tak připravíte na další cyklus a zrelaxujete.

Proč si pořídit infrasaunu do bytu

 

Kabina domácí infrasauny se pohodlně vejde do průměrného panelákového bytu – vypadá jako sprchový kout, obvykle s výškou 200 cm, šířkou 110 cm a délkou 110 cm. V takové sauně si sedne jeden člověk, při vcházení se nemusí předklánět a pohodlně se zde i postaví.

Abyste se doma mohli nahřívat ve dvou, hledejte saunu s dvojnásobnou šířkou. Pokud máte málo místa, některé firmy vám kabinu vyrobí na míru a přizpůsobí ji třeba vašemu podkroví. Pokud se s prostorem tolik neperete, přičtěte ke své obvyklé obsazenosti vždy jednu osobu navíc. To abyste se v kabině cítili pohodlněji.

Domácí infrasauna má své výhody, například

  • máte naprosté soukromí,
  • po zahřátí se nemusíte prudce ochlazovat,
  • saunujete se kdykoliv,
  • proceduru provádíte obvykle jen jednou,
  • šetříte čas,
  • teplotu a vlhkost si řídíte sami,
  • máte kolem sebe dokonale čisto
  • a používáte jen oblíbené vůně a aromata.
Účinky infrasauny podpoříte éterickými oleji. Stačí přidat pár kapek oleje do odpařovací misky s vodou a užívat si léčivé síly přírody.

Na co se dívat při výběru domácí infrasauny a kolik stojí

 

Při výběru infrasauny si pořádně proklepněte její parametry a výrobce. Dřevo kabiny má být bez povrchové úpravy, to aby se z něj při zahřívání neuvolňovaly nežádoucí látky. Dále se dívejte po nízké vodivosti tepla – tu najdete ve skandinávském smrku, voňavém cedru, osice, nebo africké vrbě abachi.

Potom vybírejte podle vlnové délky použitých infrazářičů. Chtějte ty, které umí produkovat celé spektrum infrazáření, tedy od A přes B až po C. To je nejpodobnější opravdovému sluníčku a díky kratším infravlnám IR–A (0,07–1,4 mikronu), které proniknou hluboko do podkoží, má šanci skutečně léčit a pořádně prohřívat.

Nakonec se v kabině vyzkoušejte posadit a prozkoumejte jednoduchost ovládání.

A ještě než si s výrobcem plácnete, propočítejte si, za jaký čas se vám investice do vlastní sauny vrátí. Podle našich propočtů to ale i s českými kvalitními infrasaunami bude maximálně do tří let. Protože pokud chodíte s čtyřčlennou rodinou od září do konce dubna každý týden do veřejné sauny, stojí vás to (při průměrné ceně návštěvy 250 korun) až 32 tisíc korun. A kvalitně zpracovaná česká infrasauna začíná na 80 tisících korunách.

S investicí vám dokážeme pomoci s Rychloúvěrem. Ten můžete použít na rekonstrukci bydlení, nebo na modernizaci včetně vybavení infrasaunou. Celkem si můžete půjčit až 800 tisíc korun a úroková sazba se po celou dobu splácení nezmění. A pokud faktura za nákup sauny není starší než rok, Rychloúvěr vám investici proplatí zpětně.

CHCI DALŠÍ POHODOVÉ ČTENÍ

Malý byt, velké možnosti: vlastníci malých bytů vám poradí s jeho zařízením

Čtyřpokojový byt v centru Prahy, Brna nebo jiného velkého města je luxus, a tak se řada z nás musí spokojit s menším bytem. I v něm ale uděláte hodně parády a nemusíte se v něm cítit jako…

Jak funguje rychlá půjčka na rekonstrukci bydlení

S Rychloúvěrem získáte za pár dnů peníze na novou koupelnu nebo na pokoj v podkroví. To ale neznamená, že vám půjčíme bez záruk. Aby vás rychlá půjčka nepoložila na lopatky, ověříme si vaše příjmy a jestli vám nemovitost skutečně říká pane. Sepsali jsme všechno, co o Rychloúvěru potřebujete vědět…

Vyplatí se architekt? Zjistili jsme, v čem vám nejvíc pomůže

Podpisem kupní smlouvy na pozemek nebo nový byt začíná cesta za pohodovým bydlením. Kdy jindy si splníte sen o zimní zahradě, o rohové vaně v koupelně, krbových kamnech nebo… Pokud už teď nevíte, co řešit jako první a kde vlastně s novostavbou nebo rekonstrukcí začít, pozvěte si na pomoc architekta. Zjistili jsme, v čem vám nejvíc pomůže…