Malý byt, velké možnosti: vlastníci malých bytů vám poradí s jeho zařízením

Malý byt, velké možnosti: vlastníci malých bytů vám poradí s jeho zařízením

2. 9. 2020
3 min. čtení
Mýma očima

Čtyřpokojový byt v centru Prahy, Brna nebo jiného velkého města je luxus, a tak se řada z nás musí spokojit s menším bytem. I v něm ale uděláte hodně parády a nemusíte se v něm cítit jako sardinky v konzervě. Inspirujte se tipy mladých Čechů, kteří žijí o samotě nebo na hromádce na 40 i méně metrech čtverečních a nic jim nechybí.

 

Jak skloubíte 4 místnosti v 1+kk

 

Marcela (25) a Prokop (29) bydlí už přes rok v Praze na Libuši, kde jsou byty cenově příznivější. Přesto se ale uskromnili a vybrali si zrekonstruovanou garsonku, která má 43 metrů čtverečních. „Hypotéce jsme se sice nevyhnuli, ale zato ji do 12 let splatíme,“ říká Marcela.

Start do společného bydlení byl snazší díky rodičům, kteří jí i Prokopovi spořili. Proto získali výhodnější a kratší hypotéku. Že teď bydlí v malém bytě jim vyhovuje. Než založí rodinu, plánují stěhování do rodinného domku.

Zařízení jednopokojového bytu nebylo snadné. „První týdny jsme spali v nezařízeném bytě na zemi s krabicemi kolem sebe. Po večerech jsme kreslili do skicáku, jak byt zařídíme,“ vzpomíná Prokop, kterého inspiroval například Youtube kanál Never Too Small.

O tři týdny a pět pokreslených skicáků později přišli na to, jak z jedné místnosti udělají čtyři. Kromě kuchyně s jídelnou, obýváku a ložnice potřebovali také pracovnu, protože Prokop pracuje z domova. Marcela snila o relaxačním koutku, kam by se zašila s početnou zásobou pokojovek a jógamatkou.

V jednopokojovém bytě si navrhněte zóny a přemýšlejte o tom, jakými všemi způsoby se dají využívat.

„Vyřešit jídelnu a pracovnu bylo překvapivě nejsnazší. Brácha je truhlář, a tak nám vyrobil nástěnný a zároveň skládací stůl na míru, který slouží jako jídelní i pracovní,“ chválí si Prokop. Když zrovna ani jeden z nich nepracuje a večer tráví s pizzou před televizí, stůl jednoduše složí a místnost působí prostorněji.

Obývací pokoj a ložnici vyřešil mladý pár kvalitní rozkládací pohovkou s matrací, která je přes den ukrytá v úložném prostoru pod sedáky. „Každodenní skládání a rozkládání postele nám nevadí. Je to takový náš rituál, který netrvá déle jak minutu,“ vysvětluje Marcela. Marcela nepřišla ani o svůj relax koutek, který je v rohu u okna. „Na stěnu mi Prokop přivrtal několik dřevěných bedýnek místo poliček. Mám v nich knihy, suvenýry a pokojové rostliny. Je to můj ráj, kde se cítím dobře, i když je malý.“

V malém bytě skvěle funguje variabilní a rohový nábytek, který v prostoru nezabere mnoho místa.

 

Úložné prostory pro sportovce na 30 metrech čtverečních

 

V malých bytech jsou největším problémem úložné prostory a nedostatek soukromí. S tím prvním bojoval čtyřiadvacetiletý Petr, který se zabydlel v novostavbě v Modřanech. Petr miluje sport – jezdí na kolečkových bruslích a na kole, k tomu cvičí s kettlebellem.

„Přestěhovat se s tím vším do tak malého bytu byla výzva,“ přiznává Petr, který si malý byt vybral proto, že nerad uklízí. Naštěstí měl k ruce sestru, bytovou designérku, která mu se zařízením bytu pomohla.

„Věděla, co a kde koupit, aby mě to nestálo majlant. Já jsem na tyhle věci nemožný, a tak jsem to rád hodil na ségru,“ směje se.

V Petrově bytě najdete dva důležité kusy nábytku, které jsou pro tak malé byty, jako je ten jeho, klíčové:

  • skříň vysokou až po strop
  • a patrovou postel.

Pořízením patrové postele ušetříte v malém bytě cenné centimetry, které by jinak zabírala velká postel.

„V mém bytě je skoro tři metry vysoký strop. Toho by byla škoda nevyužít, a tak jsem sehnal tu nejvyšší skříň na oblečení a vysoký policový regál na drobnosti jako knihy, DVDčka, skleničky na víno a podobně,“ popisuje Petr.

Pod patrovou postelí si Petr vytvořil malý obývák s pracovnou. Najde se tu i menší posezení pro hosty, a dokonce pelíšek, ve kterém spí jeho psí společník, mops Alexandr.

Pro kolo našel místo v úzké předsíni, kde je zavěšené na stropním držáku. Nikde nepřekáží a navíc je hned u vstupních dveří, takže ho Petr nepřenáší přes celou místnost. „Nejdřív jsem se u majitele domu raději přesvědčil, že strop kolo unese. Ne každá zeď je vhodná k upevnění držáku na kolo,“ upozorňuje Petr.

Pokud vám nevadí výšky, pořiďte si patrovou postel. Pod ní máte spoustu místa na práci i relax.

 

Z komory na úklid udělala praktickou šatnu

 

Hanka (28) se stěhovala do strašnického bytu po babičce, kde to znala už odmala. Byt měl sice 3 místnosti, ale dohromady jen 45 metrů čtverečních. „Místnosti působily stísněným dojmem, a tak jsme se rozhodla, že zdi půjdou pryč,“ vysvětluje Hanka důvod rekonstrukce, která spočívala ve změně dispozic bytu.

Malý obývací pokoj a kuchyň spojila při stavebních úpravách v jednu velkou prostornou místnost. Oddělená zůstala jen ložnice a malá komora v předsíni: „Komoru jsem chtěla zbourat, abych získala větší předsíň. Jenže jedna ze zdí byla nosná, a tak to nebylo možné.“ 

Komora ale měla jen 3×4 metry a Hanka pro ni neměla využití. Inspiraci našla úplnou náhodou v jednom filmu: „Komoru jsem proměnila v plnohodnotnou šatnu – tak, jak to občas vidíte v amerických filmech.“

Aby ušetřila, pustila se do výroby šatny na vlastní pěst. S pomocí kamarádů za víkend postavili šatní skříň s policemi a zásuvkami a proměnili komoru, na praktický úložný prostor. Hanka se navíc zbavila dalšího kusu nábytku, babiččiny bytelné šatní skříně, kterou prodala nadšenci pro retro nábytek.

Pokud je vám byt malý, zbourejte zdi. Překvapí vás, kolik místa získáte.

 

Závěrečné tipy pro optické zvětšení malého bytu

 

Pokud vám nedostatek prostoru ani soukromí nedělají problémy, ale cítíte se v malém bytě stísněně, zkuste triky, které prostor opticky zvětší.

  • Malému bytu nelichotí výrazné barvy. Výmalbu a větší nábytek laďte do světlejších barev jako je bílá, světle šedá, krémová nebo světle modrá.
  • Prostor opticky zvětšíte, když vyměníte závěsy za žaluzie, které místnosti odlehčí.
  • Bytu odlehčíte také výměnou plastových oken za úzké hliníkové rámy.
  • Použijte zrcadla, bodová svítidla a sjednoťte podlahu do jedné barvy nebo vzoru.

Velký prostor se zařizuje jednoduše, ale v malém oceníte pomoc profíka. Investice do nábytku na míru nebo třeba služeb bytového designéra se nejvíce vyplatí právě v malém bytě. Stejně jako malá či velká stavební úprava, která vám zpříjemní bydlení.

S přestavbou malého bytu vám pomůže Rychloúvěr od Modré pyramidy. Půjčíme vám až 800 tisíc korun a záleží jen na vás, jestli za rychlou půjčku předěláte byt od základů, nebo jen koupíte drobnosti jako nový gauč nebo vestavěnou skříň.