Suť nepatří do popelnice. Cihly, omítku i staré umyvadlo odvezte na sběrný dvůr

Suť nepatří do popelnice. Cihly, omítku i staré umyvadlo odvezte na sběrný dvůr

7. 4. 2020
2 min. čtení
Názorně

Na vozík za autem naložíte 300 kilo suti a do kontejneru na korbě velké tatrovky se jí vejde přibližně 8 tun. Tyhle propočty se vám budou při rekonstrukci bydlení hodit. Počítejte totiž s tím, že vám určitě zbyde směs starých cihel, omítky nebo dlaždic. A nebude jí málo. Tento odpad nepatří do popelnice, a už vůbec ne na chodník nebo do lesa. Přečtěte si to nejdůležitější o nakládání se stavebním odpadem.

Abyste s přehledem zvládli rekonstrukci svého bydlení, musíte dobře plánovat i počítat. Stejně jako domlouváte termíny s řemeslníky nebo sháníte materiál, dopředu si promyslete, co uděláte s odpadem.

„Za likvidaci odpadu zodpovídáte vy jako stavebník. A při ukončení rekonstrukce, musíte úředníkům doložit, co jste se sutí udělali.“ - Ivana Pokorná, vedoucí sběrného dvora.

Stará omítka, sádrokartonové desky nebo úlomky cihel nepatří mezi komunální odpad, který odvážejí popeláři. A pokud vás napadlo zbavit se přebytečného materiálu tím, že ho odnesete ke kontejneru na tříděný odpad, nedělejte to. Založili byste černou skládku, za což vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. V praxi proto máte tři možnosti:

  1. Na likvidaci odpadu si najmete specializovanou firmu, která se postará úplně o všechno.
  2. Domluvíte se s firmou na přistavení kontejneru před dům a jeho odvozu. Odpad si naložíte sami.
  3. Sami stavební odpad odvezete na sběrný dvůr.

První varianta bude nejdražší. Vyplatí se vám, pokud se odvozem nechcete zabývat nebo když plánujete opravdu velkou rekonstrukci, při které zboříte půlku domu. Druhá možnost vyjde levněji. Ušpiníte si modráky, ale odpadne vám ježdění na sběrný dvůr. Třetí varianta je nejlevnější, vyžaduje ovšem největší aktivitu a také znalost pravidel – a právě na tohle řešení se podíváme podrobněji.

 

Základ je stejný, v detailech se ale nakládání s odpadem liší město od města

 

Sběrný dvůr je místo, kam můžete odvézt odpad, který nepatří do popelnic. Obvykle ho zřídila obec a spravují ho technické služby nebo podobná organizace. Odpad sem ukládáte buď zdarma, nebo za úplatu.

Takových míst je po celém Česku více než 1 200 a sběrné dvory často najdete i v malých obcích. Nepleťte si je však se skládkou. Odpad u nás třídíme a následně recyklujeme. Je to ekologické a taky levnější než skládkování,” vysvětluje Ivana Pokorná, která má na starosti sběrné dvory ve Vysokém Mýtě.

„Díky sběrným dvorům se přes 90 % stavebního odpadu v Česku zrecykluje a využije při zpevňování cest nebo při terénních úpravách.” - Ivana Pokorná, vedoucí sběrného dvora.

Ačkoli se sběrné dvory řídí stejnou legislativou, detailní pravidla pro nakládání se stavebním odpadem se liší město od města – záleží na vyhlášce, kterou najdete na obecním webu. Jaké rozdíly můžete očekávat? Někde od vás převezmou i nebezpečný odpad jako azbest, jinde mohou občané s trvalým pobytem ukládat stavební odpad jednou měsíčně zdarma a v dalším městě můžete suť odevzdávat pouze v pytlích.

„Ve Vysokém Mýtě se za uložení stavební suti platí 300 korun bez DPH za tunu odpadu, což jsou zhruba tři plně naložené vozíky za autem,” upřesňuje vedoucí dvora, „protože se ale jedná o placenou službu, může se u nás odpadu zbavit kdokoli, nejen místní občané.”

 

Mezi stavební odpad patří cihly, plast, izolace i zemina

 

Ať už předěláváte koupelnu nebo se chystáte na přeměnu podkroví, určitě se při práci setkáte s několika typy odpadu. Na jeho systematizaci existuje i speciální vyhláška ministerstva životního prostředí. Jestli ale paragrafy nepatří mezi vaše oblíbené křivky, vystačíte si s následujícím výčtem stavebních materiálů, které Češi vozí na sběrné dvory nejčastěji:

  • beton,
  • cihly a střešní tašky,
  • omítka,
  • keramické výrobky (obklady, umyvadla, záchodové mísy),
  • dřevo (okenní rámy, dveře),
  • sklo,
  • plasty,
  • kovy,
  • zemina,
  • izolace (polystyren, lepenka),
  • sádrokarton,
  • linoleum.

Každý typ odpadu má svůj kód, každý patří do jiného kontejneru a obsluha sběrného dvora má za úkol vše pečlivě evidovat. Pro zajímavost, v menším městě jako Vysoké Mýto ročně přijmou přibližně 4 500 tun stavební suti, což odpovídá 450 velkým kontejnerům s odpadem naloženým na maximum.

 

Odpad roztřiďte, ideálně už doma

 

K uložení odpadu na sběrný dvůr samozřejmě nemusíte znát kódy a zákonné kategorie. Od toho jsou tam proškolení pracovníci, kteří vám poradí. Zásadní ale je, abyste odpad pečlivě roztřídili.

„Ze stavební sutě odstraňte příměsi jako plasty, kartony nebo kovové trubky." - Ivana Pokorná, vedoucí sběrného dvora.

„Vždy záleží na pravidlech konkrétního zařízení. Někde od vás stavební suť přijmou pouze zabalenou v pytlích, u nás můžete sypký odpad naházet do kontejneru lopatou. Rozhodně doporučuji na sběrný dvůr zavolat v předstihu. Stručně řeknete, co potřebujete odvézt a obsluha vám sdělí přesné instrukce,” dodává Ivana Pokorná.

Čím lépe se připravíte, tím rychleji budete mít hotovo. V ideálním případě to na sběrném dvoře proběhne podle následujícího scénáře:

  1. Vjedete s vozíkem nebo dodávkou na sběrný dvůr.
  2. Obsluha si váš náklad prohlédne a zváží na velké váze.
  3. Vysvětlí vám, do jakého kontejneru patří jaký typ odpadu.
  4. Uložíte odpad do příslušných kontejnerů a uklidíte po sobě.
  5. Vrátíte se na váhu.
  6. Zaplatíte.
  7. Dostanete doklad, který si uschováte pro kolaudaci.
  8. Odjedete domů s úsměvem, protože máte hotovo.