Průzkum Modré pyramidy: Na stavebním spoření si lidé nejvíce cení solidního zhodnocení

Zajímavé zhodnocení a státní příspěvek až 2000 korun ročně. Podle listopadového online průzkumu společnosti IPSOS pro Modrou pyramidu jsou toto hlavní důvody, proč si lidé zakládají stavební spoření.

Napříč českou společností je stavební spoření vnímáno jako spořicí a úvěrový produkt s dlouholetou tradicí. Ve stavebním spoření bylo v roce 2021 uloženo přes 366 miliard korun. V aktuálním průzkumu Modré pyramidy více jak 53 % dotazovaných přiznává, že motivací číslo jedna k jeho uzavření pro ně byl státní příspěvek, který činí až 10 % z vkladů a maximálně 2000 korun ročně.

„Výsledky našeho průzkumu potvrzují, jak moc důležitým parametrem při rozhodování, zda si smlouvu o stavebním spoření uzavřít, je pro Čechy podpora ze strany státu. Na druhé příčce lidé uvádějí zajímavou výši ročního zhodnocení úspor, konkrétně je to 35,6 % z nich,“ uvádí Blanka Bílková, manažerka produktového řízení z Modré pyramidy.

Stavebko i na vzdělání?

Součástí stavebního spoření je i možnost čerpání úvěru na bydlení s fixní zvýhodněnou úrokovou sazbou. Ten podle zjištění vlastní každý pátý Čech a nejčastěji tímto způsobem financuje rekonstrukci stávající nemovitosti či koupi nového bydlení. Dle průzkumu by si Češi kromě bydlení půjčili například na financování studia.

Z průzkumu dále vyplývá, že stavební spoření vlastní téměř 60 % z respondentů. Necelá polovina z nich si spoření sjednala v posledních pěti letech a 21 % takto zhodnocuje své úspory více než 10 let. Ohledně stavebka se Češi nejčastěji radí se svým finančním poradcem a informace jsou zvyklí hledat také na internetu.

O průzkumu:

Průzkum pro Modrou Pyramidu na téma stavební spoření probíhal v polovině listopadu. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury IPSOS a zúčastnilo se ho 500 respondentů ve věku 18 až 65 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, regionu, dosaženého vzdělání a věkové skupiny.