Založte dětem stavebko za 5 minut přes mobilní aplikaci MP Home

Založte dětem stavebko za 5 minut přes mobilní aplikaci MP Home

19. 10. 2020
7 min. čtení
Názorně

Státní příspěvek až 2 000 korun ročně, k tomu úrok od spořitelny a je na vás, k čemu peníze použijete. Stavebko je oblíbený způsob, jak spořit na bydlení, studium nebo cestování. S aplikací MP Home založíte nové spoření na pár kliknutí – pro děti nebo pro sebe. Přečtěte si, jak na to.

V Česku žije téměř 10,7 mil. obyvatel a k 30. červnu 2020 bylo podle statistik ministerstva financí aktivních 3,2 mil. smluv o stavebním spoření. Nepotřebujete složité výpočty, aby vám došlo, že Češi mají stavebko rádi.

A jeho popularita rozhodně neklesá. S výjimkou slabších let 2015 a 2017 uzavírají stavební spořitelny každoročně alespoň 400 tis. nových smluv – ohromně nás těší údaje za první pololetí 2020, kdy Češi téměř čtvrtinu nových smluv uzavřeli u nás v Modré.

 

Čechy táhne státní příspěvek

 

Podle zkušeností našich poradců je pro většinu lidí hlavním lákadlem stavebního spoření státní příspěvek a možnost využít peníze po 6 letech na cokoliv.

Někteří klienti použijí úspory jako základ pro úvěr na bydlení, jiní zákazníci stavebko tzv. otočí a pokračují ve spoření dalších 6 let.

Stát na stavební spoření každý rok přispívá 10 % z odložené částky – nanejvýš 2 000 korun. Je podstatné, že se podpora váže na rodné číslo střadatele. Můžete tedy mít třeba 3 stavebka, ale více než dvě tisícovky od státu nedostanete.

 

Spoření nově založíte i z gauče

 

Propojení stavebka s rodným číslem je důležité v situaci, kdy se vám narodí dítě. Pokud váš rodinný rozpočet umožňuje odkládat na spořicí účet pár tisíc korun ročně (optimálně 20 tis.), je škoda se o peníze od státu nepřihlásit. A čím dřív po narození potomka to uděláte, tím víc od státu dostanete.

TIP: Pokud to chcete mít trochu pod kontrolou, odkládejte dítěti na bydlení už odmala. Když mu založíte stavebko hned po narození a každý rok odložíte 20 tis. korun, získáte za 6 let od státu 12 tis. Poté můžete spoření založit znovu a státní příspěvek pobíráte dalších 6 let. Do 18. narozenin to stihnete otočit ještě jednou. K osmnáctinám tak vaše dcera nebo syn dostanou od státu 36 tis. korun, k tomu úrok od banky a samozřejmě i částku, kterou jste jim naspořili.

Stavební spoření nově založíte i on-line přes mobilní aplikaci MP Home – zvládnete to za 5 minut a potřebujete jen rodný list dítěte. Nebo si můžete sjednat schůzku s poradcem Modré pyramidy. A to v poradenském centru, kavárně nebo kdekoli jinde. Při osobní schůzce získáte i rady, jak spořit a financovat bydlení.

Po přihlášení do aplikace se vám na displeji objeví možnost sjednání stavebka pro sebe nebo pro dítě.

Stavebko založíte na pár kliknutí přes mobilní aplikaci MP Home.

Řekli jsme si, že zakládáte stavebko pro potomka, proto kliknete na tlačítko Chci spořit pro dítě a vyplníte jeho jméno, rodné číslo, bydliště a pár dalších informací. Vyfotíte mobilem rodný list a nahrajete ho do aplikace. Tím se osobní údaje vašeho potomka uloží u nás v systému.

Stačí vyplnit pár údajů a založíme v systému kartu vašeho potomka.

Následně se vám na mobilu zobrazí kalkulačka, na které posuvníkem nastavíte, kolik chcete pravidelně spořit – můžete si vybrat od 500 korun po 5 000 korun měsíčně. Aplikace vám obratem doporučí cílovou částku a ukáže vám důležitá čísla jako:

  • kolik za dobu spoření odložíte,
  • jak vysoká bude státní podpora,
  • kolik získáte na úrocích a kolik to dá celkově.

 

Nastavíte si měsíční částku a hned vidíte, kolik naspoříte.

Pokud vám doporučení aplikace nevyhovuje, upravíte cílovou částku posuvníkem (rozmezí je od 50 tis. do 4,99 mil. korun) a kliknete na tlačítko Mám zájem. Tím se dostanete na rekapitulaci údajů, a pokud všechno sedí zmáčknete tlačítko Podepsat.

Smlouvu v MP Home podepíšete jedním kliknutím.

Aplikace nám na centrálu pošle návrh na smlouvu o stavebním spoření a my ho obvykle do několika hodin schválíme. Mezitím můžete rovnou převést na náš účet první platbu. MP Home vám to usnadní QR kódem, který naskenujete v mobilním bankovnictví a je to.

Okamžite po založení stavebka můžete uhradit první platbu.

Pracujeme na dalších vylepšeních

 

Pokud chcete stavebko i pro sebe, tak ho přes aplikaci založíte stejně snadno – jen na začátku kliknete na vedlejší tlačítko.

S aplikací máte detailní přehled o transakční historii. Stačí kdykoliv vytáhnout mobil a zjistíte, kolik vám zbývá k dosažení plné státní podpory nebo kolik máte naspořeno.

A pracujeme na tom, aby byla MP Home ještě lepší. Chystáme například on-line žádost o úvěr ze stavebního spoření. Ale o tom třeba příště. Pokud máte doma potomka, který ještě nemá založené stavebko, vytáhněte mobil a do 5 minut to napravíte. Byla by škoda nechat státní příspěvek ladem.