Maminka už to doma nezvládá? Inspirujte se zkušenostmi, které využijete při rekonstrukci bydlení pro seniory

Maminka už to doma nezvládá? Inspirujte se zkušenostmi, které využijete při rekonstrukci bydlení pro seniory

13. 4. 2020
3 min. čtení
Inspirace

Svět očima starších lidí je plný zdánlivě banálních překážek, rušivých vjemů i choulostivých situací. Z vaření, čištění zubů, nebo vstávání z postele se mnohdy stává rozpačitá a nesnadná výzva. Přečtěte si tipy z praxe, jak bezpečně upravíte rodičům či prarodičům bydlení, aby zůstalo domovem, kde se cítí nejlépe.

Podle dat European Core Health Indicators (ECHI) z roku 2014 trpí 76,6 % lidí z členských států EU po pětašedesátce fyzickým či neurologickým onemocněním, které je omezuje v běžném životě. V Česku jsme na tom ke stejnému datu ještě o 8,8 % hůř.

Změny na těle i v mysli se pak projevují v každodenním fungování. „Lidé pozvolna zapomínají informace, které slyšeli před pár minutami, mění se jim povaha a jsou zaskočení tím, že jim to tolik nepálí. Jsou zmatení, hádaví a roztěkaní. Neorientují se ve vlastních věcech, ve známých prostorách, ale i ve filmech a v dějích oblíbených knih,“ vysvětluje architektka Klára Závěšická, která se specializuje na úpravu bydlení pro seniory.

S každým přibývajícím rokem je pak pro babičku či dědu náročnější postarat se o běžné záležitosti„Starší lidé si mnohdy nezajdou na poštu, nikomu nevolají a upadají do vlastních myšlenek ustrašenosti a apatie. Mnohdy si připadají neschopní, protože fyzicky nezvládají aktivity, na které ještě nedávno stačili. Někteří jsou i agresivní, protože se domnívají, že jim ostatní dělají naschvály. Je to ale jen tím, že se ocitli v situaci, kterou už nevyhodnocují objektivně. Změny na těle i v intelektu totiž přicházejí mnohdy tak plíživě, že si je nechtějí vůbec přiznat,“ popisuje architekta situace, s nimiž se v praxi běžně setkává.

Pokud se zdravotní obtíže netýkají přímo vás, dost možná je, řešíte se svými rodiči či prarodiči. Vy jim chcete pomoct, aby vstávání, čtení či hygienu zvládali bezpečně a samostatně. Ale prostředí bytu je mnohdy spíš překážkovou dráhou než domovem, kde se senior cítí příjemně. Pusťte se našimi tipy do úprav nebo přestavby bytu a uvidíte, že i drobnosti udělají prostor pohodovější. Poradíme, jak se vypořádáte s oběma scénáři.

„Do ničeho ale seniora nenuťte a situaci mu maximálně citlivě vysvětlete. V případě, že jeho stav vyžaduje odbornější ošetřovatelskou péči, poraďte se s jeho praktickým lékařem o možnosti využívat služeb pečovatelky,“ dodává Klára Závěšická.

 

Při plánování změn postupujte citlivě a hodně mluvte

 

Při každém zásahu do bydlení seniora myslete na to, aby měl nad vším, co denně používá, kontrolu. Zároveň dbejte na to, aby mu novinky nenarušily jeho denní zvyklosti. Nutně také nemusíte kupovat nové křeslo místo oblíbeného ušáku u knihovny nebo pořizovat nejnovější technologie, když děda stejně nejvíc ocení staré rádio, na kterém si naladí rozhlasové čtení.

  • Nedělejte změny bez svolení. I zdánlivě drobnou úpravu bytu s blízkým proberte. Někdo si potřebu změny nepřipouští, někdo vzdoruje, důležité ale je vzájemné naslouchání a hledání nejlepšího řešení.
  • Přijměte jedinečnost bližního. Vášnivý filatelista se nevzdá svých známek na úkor nových květin v obýváku a milovník vojenství se nezbaví ručně malovaných křižníků. Změny plánujte tak, aby respektovaly povahu, záliby, ale také zdravotní stav seniora.
  • Nedělejte nárazové a velké úpravy bytu. Starší lidé mají rádi svůj nábytek, nádobí a své denní rituály, které na ně navazují. Proto předělávejte byt pozvolna, aby změny nevyvolaly velký stres a z prostoru se nestalo spíš bludiště.
  • Buďte maximálně citliví. Kromě bezpečnosti myslete na to, aby šla každá proměna interiéru ruku v ruce s důstojností. Do sprchového koutu i do vany například nainstalujte sedátko, aby senior nepotřeboval pomoc při každém koupání.
  • Podívejte se na domov z jiného úhlu. Zaměřte se na každodenní úkony seniora a pozorujte, co ho trápí a jakým činnostem se vyhýbá. Pokud nechodí do sklepa pro zavařeniny, může mu chybět pevné zábradlí u schodiště. O takových výzvách s ním otevřeně mluvte, vyhnete se nebezpečným situacím i nepohodě seniora.

 

S úpravami začněte u podlah a stěn

 

Odrazuje vás přestavba bytu pro seniora tím, že je nákladná na čas i peníze? Nevěšte hlavu. Bydlení pozvednete i maličkostmi, které zlepší seniorům každý den, a přitom vás budou stát pár korun, nebo trochu času. Projděte si tipy, jak upravit podlahy a stěny.

  • S přibývajícím věkem ubývá prostorové vnímání. Na celém povrchu bytu by proto neměla být podlaha, která splývá s barvami nábytku. Stejně barevná podnožka splyne příbuznému s podlahou a ten do ní snadno narazí.
  • Stejně zrádná bývá i příliš lesklá podlaha, která se v pokročilém věku jeví jako mokrá a senior se na ni raději nevstupuje.
  • Matoucí bývají i ostré stíny nábytku na podlaze. Černé plochy stínů vzniknou, když svítíte v místnosti jen jedním centrálním světlem. Seniorům se takový stín zdá jako díra v podlaze.
  • Odlište také barvu podlahy od barvy stěny, aby stěna nevzbuzovala dojem většího prostoru. To samé platí u reálných fototapet, kdy příbuzný pod dojmem, že vchází do lesa, naráží do stěny.
  • U podlahy konkrétní místnosti se držte jedné barvy a materiálu. Když senior vstoupí na měkký koberec šedé barvy, hned ví, že jde do obývacího pokoje, aby se díval na televizi. I takový detail podpoří jeho paměť.
  • Malé koberce odstraňte z celého bytu, i když jsou přilepené. Jsou spíš matoucí a způsobují zaškobrtnutí a nechtěné pády.
  • Jednotlivé místnosti oddělte jen hladkými přechodovými lištami. Vysoké prahy ztěžují pohyb s holí či berlemi, o pohybu na vozíčku ani nemluvě.

 

„Až 45 % pádů je spojeno s konkrétním nedostatkem v domácím prostředí,“ tvrdí Andrea Levitová – odbornice na geriatrii a gerontologii z Katedry zdravotní tělesné výchovy UK FTVS.

 

Z prostor odstraňte menší koberce, které starší lidi vyvádí z rovnováhy.

Zaměřte se na to, aby vždy našli, co hledají

 

Z místností odstraňte přebytečné věci, ke kterým vaši blízcí nemají citovou vazbu. Nedělejte z bytu sterilní prostředí, ale zbavte se stohů novin, letáků či desítek nahromaděných dekorací na poličkách, na které se jen práší. U každé z nich se seniorem vyhodnoťte, jestli ji v bytě potřebuje, nebo ne. Pročistíte tak prostor a pojistíte, že váš blízký vždy najde to, co potřebuje. Přečtěte si další body, se kterými se stanou i drobné činnosti ještě snazší.

  • Pokud máte bílé stěny i vypínače, barevně je odlište. A když jich máte víc vedle sebe, popište je. Zásuvky umístěné nízko a za nábytkem využijte pro spotřebiče. Ostatní nechte volné k nárazovému použití.
  • Pestrobarevné vzory bývají pro staré lidi matoucí. Vyhněte se jim v případě dek a polštářků, ale i ubrusů. Představte si, že si při šití vysypete knoflíky na ubrus plný kytiček a máte najít ten, co se vám nejlépe hodí na košili. To je výzva i pro Bystrozrakého, že?

Na stole nechávejte jen důležité věci, které senior používá denně. Rozečtená kniha, brýle či mobilní telefon se na něm jen tak neztratí.

  • Nechávejte seniorům věci denní, týdenní i měsíční potřeby na stejném místě. Aby se v nich lépe vyznali, popište šuplíky s ponožkami, časopisy či konkrétním nádobím.
  • Označte i místnosti v bytě. Ze začátku bohatě postačí piktogram toalety či koupelny.
  • Pokud máte v bytě části oddělené skleněnou stěnou, zvýrazněte je ve spodní části kontrastní páskou či oválným polštářem, který byste normálně použili proti průvanu.
  • Nepřidávejte do bytu velkoplošná zrcadla. Vytváří totiž iluzi dvojího prostoru a v pokročilejším stádiu demence se v něm lidé nepoznávají a zbytečně se vyděsí.
  • Kontrastně oddělte i začátek a konec schodů. Na židle připevněte jednobarevné podsedáky a vůbec se soustřeďte na to, aby věci, u kterých chcete, aby byly viditelné na první dobrou, seniory „cvrnkly“ do očí.

 

Celková rekonstrukce? Tyhle věci si ohlídejte

 

Pokud se pustíte do přestavby dispozice bytu, pravidlo číslo jedna říká: vytvořte dostatek prostoru pro průchod do jednotlivých místností. Chodbu i rámy dveří přizpůsobte tomu, že si senior pomáhá hůlkou, berlemi, nebo se pohybuje na vozíku. To platí i o prostoru mezi nábytkem. Na dostatek místa myslete, i když je váš příbuzný ještě čipera – připravíte se, pokud se mu zdraví zhorší.

Myslete i na místa, kde se senior pohybuje nejčastěji. Tam vytvořte kruhový prostor pro otáčení o průměru 150 cm. A když mu pomáhá s pohybem i někdo další – pak až 180 cm.

Aby hůlka či berle byla vždy po ruce, porozhlédněte se po držácích těchto pomůcek. Různé háčky, suché zipy, ale i speciální držáky připevněte tam, kde se to nejvíce nabízí:

  • u jídelního stolu,
  • v koupelně,
  • v předsíni či v kuchyni.

Dbejte na to, aby nevyčnívaly do prostoru a senior se o ně nezranil. Chodítka a vozíky odkládejte na místa, kde nepřekáží, když nejsou potřeba.

 

V ložnici zainvestujte do vysoké matrace

 

V ložnici je důležitá vysoká postel, ze které babička snadno vstane. Pokud nemáte dostatek peněz na novou, pořiďte jen vysokou matraci.

V blízkosti namontujte madlo, či umístěte dostatečně stabilní kus nábytku, o který se senior při vstávání opře. Aby mu v dalším průchodu nic nepřekáželo, vytvořte kolem postele uličku bez nábytku, to aby se i v noci dostal bezpečně na toaletu.

V koupelně i na toaletě hlavně v bezpečí

 

Odbornice na prevenci úrazů seniorů Petra Zimmelová z praxi zjistila, že až 50 % úrazů v domácnosti se stane v koupelně. Předcházejte jim díky několika úpravám.

  • V místech, kde se snadno namočí povrch podlahy, pokládejte protiskluzové podložky. Ty nalepte i do vany či sprchového koutu.
  • U umyvadla a vedle vany připevněte madla, aby senior z vany bezpečně vylezl.
  • Pořiďte vyšší sedátko na toaletu. Když koupíte barevné, ulehčíte seniorovi orientaci v prostoru.
  • K záchodu nainstalujte delší madlo a držák na toaletní papír tak, aby byly po ruce.
  • Pokud máte dost financí, pořiďte záchod s vyšší klozetovou mísou a funkcí bidetu.
  • Do sprchového koutu i do vany doplňte sedátka.
  • Pozvedněte výšku umyvadla, ať se příbuzný zbytečně nesklání.

Pamatujte, že na zdravotnickou výbavu nejste sami. Pomůcky předepisuje praktik, nebo specializovaný lékař, proto s ním pořízení určitě konzultujte. Mnoho z nich dokonce plně hradí zdravotní pojišťovna.

I z malé místnosti vykouzlíte plnohodnotnou a bezpečnou koupelnu s toaletou.

 

Kuchyně zůstane živým místem

 

Aby se senior vracel k nezbytným činnostem, jako je vaření, zajistěte v kuchyni bezpečné prostředí. I sem připevněte protiskluzové podložky vedle dřezu či trouby.

Pokud plánujete velkou přestavbu kuchyně, vyměňte plynový sporák za elektrický. U něj tolik nehrozí, že by od něj vzplanuly ledabyle odložené utěrky. Kromě toho se nestane, že by senior nechal zapnutý plyn, čímž by ohrozil sebe i celý dům. Zůstaňte ale u mechanického ovládání sporáku, to digitální je zbytečně složité.

Varnou plochu umístěte níže, než jste zvyklí, to aby senior bez velkých obtíží nahlédl do hrnce. Výšku trouby i mikrovlnky držte od země v rozmezí 1100-1200 cm. Vyhnete se tak těžkopádnému naklánění třeba při vytahování horkého pekáče.

V kuchyni nainstalujte kouřový hlásič. Když příbuzný odběhne k oblíbenému pořadu a zapomene, že ohřívá na plotně jídlo, alarm ho na kouř upozorní a ochrání před požárem.

 

Zpříjemněte oblíbené koutky

 

Ať už je to obývací pokoj nebo čtecí koutek, dotvořte prostor, aby působil klidným dojmem. Ať je plný vjemů, oblíbených věcí i zvuků.

Vaše maminka ráda kouká na okolní ruch na ulici, protože sama už ven nevyráží? Postavte jí k oknu pohodlné křeslo, přidejte k němu stoleček s časopisy a rádiem. Dědeček si rád sedne a prochází svou sbírku známek? K pracovnímu stolu mu pořiďte komodu, kam když sáhne, vytáhne svoje nejoblíbenější kousky. Kolem takového koutku citlivě rozmístěte už známé dekorace. Obklopte prostě bližní tím, co mají rádi a dopřejte jim pohodu a pocit důležitosti.

Všechny tyto úpravy ulehčí každodenní rituály seniora, ale pomůžete jimi i sobě a pečovatelkám, které se o něj starají.

Pokud se seniorem sdílíte domácnost, máte tu výhodu, že si pohodlí jejich odpočinkových koutků ověříte na vlastní kůži.