„Zahradu založte podle toho, jací jste vy sami,“ radí zahradní architekt

„Zahradu založte podle toho, jací jste vy sami,“ radí zahradní architekt

17. 8. 2020
5 min. čtení
Mýma očima

Zahradní architekt Lukáš Štefl už vybudoval desítky zahrad. Proto ví, že tyhle malé ráje potřebují dobré plánování. Nejde mu ale jen o harmonické kombinace květin. Zahradu umí navrhnout tak, aby byla krásná i v zimě a abyste si na ní udělali pohodu. Čtěte jeho rady z praxe.

Zakládání zahrady je kumšt. Ten pravý výsledek se totiž neprojeví hned, ale až za několik let. A jaké si to uděláte, takové to budete mít klidně i po několik generací.

Zahradní architekt Lukáš Štefl říká: „Zahrada by měla být prostorem, kde lidé rádi tráví volný čas, kde si odpočinou, zapomenou na starosti běžného dne a můžou se z prostředí okolo sebe radovat.“ 

Aby tak zahrada sloužila, musí podle Lukáše Štefla hlavně odpovídat svým majitelům: Člověk by se měl v zahradě najít. Hodně při tom záleží, jestli relaxujete čtením, nebo pěstováním rajčat a bylinek. Zahradu byste tomu měli přizpůsobit.“

 

Rozdělte zahradu na zóny

 

Uvědomte si, co všechno chcete na zahradě dělat. A podle toho ji rozdělte na zóny, tedy na několik pomyslných pokojíčků, které jsou od sebe víc nebo míň oddělené.

Takto naplánujte třeba:

  • zónu pro čtení a odpočinek,
  • zónu pro setkávání se s přáteli nebo s rodinou,
  • zónu pro pěstování zeleniny,
  • zónu pro děti.

Pokud máte malé děti, vytvořte jim prostor, kde si zaběhají bosky po trávníku, vyblbnou se na pískovišti nebo v houpací síti. Máte-li větší děti nebo žádné, zaměřte se na prostor pro společné posezení, grilování nebo na relaxační místa.

„Malou zahradu zvětšíte několika triky. Začněte vytvořením různých světů pomocí zónování. Přidejte stanoviště, kde se dá vykonávat nějaká činnost, ať už jde o houpání se v houpačce nebo trhání malin. Když zahrada nabízí více možností, je pocitově využitelnější. A nešetřete rostlinami, které místo na pohled zvětšují.“ - Lukáš Štefl, zahradní architekt Ateliér Šteflovi

Čtete rádi? Vybudujte si na zahradě čtecí koutek jenom pro vás. Klid, soukromí a dostatek stínu jsou základ.

 

Zahrada může být krásná i v zimě

 

Jedním z hlavních prvků na zahradě je samozřejmě zeleň. Lukáš Štefl popisuje, že někteří klienti za ním chodí s požadavkem, aby jejich zahrada byla protikladem k městu, kam denně jezdí do práce. Výsadbu v tom případě dělá hustou, používá opticky bohatší vícekmenné stromy a rostliny přiblíží k terase.

Na vzrostlou zahradu si ale musíte počkat. „Výsledek práce zahradního architekta a architekta, který staví domy nebo mosty, se liší právě výsledkem. Zatímco stavební architekt hned vidí plody své práce, které jsou v podstatě trvalé, zahrada se neustále proměňuje,“ říká Štefl.

Zahrada nikdy není finální, protože se pořád mění.

Trik zahradních architektů pro nedočkavé je, že první výsadbu udělají velmi hustou a zavčas ji pak redukují. Některé rostliny koupíte předpěstované, dokonce i stromy až do výšky 15 metrů. Vozí se ale z Německa a Holandska, což výrazně navýší celkovou cenu.

„Ne vždycky je nutné, aby měl zákazník zahradu hotovou hned a kupoval předpěstované rostliny. Připravil by se o tu radost, když pozoruje, jak všechno roste. I to je součástí toho, že máte zahradu.“ - Lukáš Štefl, zahradní architekt Ateliér Šteflovi

Podle Lukáše Štefla ze zahrady můžete mít něco v každém ročním období, a to právě díky jejím neustálým změnám. Vhodně k tomu nakombinujte rostliny, a to nejenom podle barvy, ale i podle struktury a unikátních vlastností.

I v zimě se tak potěšíte třeba travami, které pokryla jinovatka, stromy se zajímavou kůrou, která se ukáže až po opadání listů, nebo keři s červenavými pruty. „Zahrada nemusí být pěkná jen dva měsíce v roce,“ popisuje architekt.

Na svou zahradu přidejte třeba kalinu, která se v zimě začervená.

 

Při zakládání zahrady se nespoléhejte jen na sebe

 

Lukáš Štefl upozorňuje na to, že lidé zakládání zahrady často podceňují a nekonzultují svoje plány s odborníkem„Je to, jako když mě bolí zub. Zub si netrhám sám, ale jdu k zubaři. Ani zahradu by lidé neměli zakládat sami,“ přirovnává.

Odborník klientům totiž často otevře oči a odvrátí pohled od detailů k vnímání zahrady jako celku„Třeba altán se musí správně umístit vzhledem ke světovým stranám nebo výhledu, u příjezdové cesty by se měly řešit jak provozní, tak estetické kvality,“ říká zahradní architekt.

A když už si od architekta necháte vypracovat plán, dodržujte ho. Podle Lukáše Štefla se totiž často stává, že se během realizace mění postupy. Někdy jsou to sice změny k lepšímu, občas ale nejsou vůbec koncepční a zahradě jen škodí. „Kvůli tomu pak třeba uhnije strom,“ dodává architekt.

Zahradní architekt Lukáš Štefl upozorňuje na nejčastější chyby, se kterými se potkává.

 

Jak budování zahrady probíhá

 

Lukáš Štefl vysvětluje, že plánování zahrady začíná diskuzí s klientem. Pokouší se poodhalit klientovy možnosti, aby pro pak péče o zahradu nebyla otravou, ale potěšením. A nebo naopak ať si na ní vyhraje, pokud to má rád. „Zahrada bez údržby neexistuje, to je fáma. Ale architekt vhodným výběrem rostlin a způsobem výstavby docílí toho, aby péče bylo potřeba méně nebo více,“ říká.

Zahradní architekt požadavky klienta reálně zváží a přidá svoje tvůrčí i technické stanovisko. Pak prozkoumá dostupný terén a posuzuje například sklon pozemku nebo kvalitu půdy. Na některé zahrady je potřeba navézt celá vrstva úrodné zeminy.

Klient pak uvidí první návrh, kde se ještě neřeší rozmístění konkrétních květin, ale spíš jde o koncept zahrady. Architekt ukazuje možnosti a potenciál prostoru, třeba kde může být jezírko nebo průhled mezi stromy na věž kostela.

Společně pak návrh proberou a až budou obě strany spokojené, vypracuje se realizační projektová dokumentace. Jde o podrobný technologický postup, jak zahradu realizovat, obsahuje konkrétní rostliny, informace k přípravě půdy, výstavbě zídky, velikosti laviček a tak dál.

A pak nastává čas realizace plánu. Buď si na to klient objedná realizační firmu, nebo se do toho vrhne sám. Někteří se na práci s hlínou těší.

„Na stavební práce většinou nepotřebujete stavební povolení, ale liší se to projekt od projektu. Například altán nad 25 m2 jistý druh povolení již potřebuje. Záleží i na podsklepení, účelu stavby, výšce nebo vzdálenosti od sousedního pozemku. Pokud máte pochyby, ptejte se místně příslušného stavebního úřadu.“ - Lukáš Štefl, zahradní architekt Ateliér Šteflovi

 

Na kolik ideální zahrada vyjde

 

Průměrná cena za zahradu se bohužel stanovit nedá, protože tu záleží na spoustě faktorů. Velmi obecně se ale dá říct, že většinou tvoří 60 % ceny právě stavební úpravy a 40 % výsadba rostlin.

Cena se totiž zvyšuje, pokud vaše zahrada potřebuje hodně stavebních úprav, jako jsou kamenné zídky, terasa, schodiště, narovnávání sklonu pozemku nebo výměna vrchní vrstvy půdy. Výdaje samozřejmě navyšují i drahé prvky jako altán nebo bazén.

„Některým zahradám stačí málo. Romantická zákoutí vytvoříte úpravami atria nebo dosadbou záhonů, celé to vyjde třeba na 80 až 100 tisíc. A na jiné zahrady je i 700 tisíc málo,“ popisuje svou zkušenost Lukáš Štefl.

Na svou vysněnou zahradu si můžete vzít i Rychloúvěr od Modré pyramidy. Půjčíme vám až 800 tisíc Kč s úrokem jen 4,99 % ročně. Záleží na vás, jestli za rychlou půjčku předěláte celou zahradu, nebo do ní jen přidáte.

„Pokud máte omezený rozpočet, investujte primárně tam, kde chcete trávit nejvíc času. Může to být třeba relaxační kout na čtení nebo místo na společné posezení.“Lukáš Štefl, zahradní architekt Ateliér Šteflovi