Papírování při žádosti o úvěr na rekonstrukci bydlení vyřídíte z mobilu

Papírování při žádosti o úvěr na rekonstrukci bydlení vyřídíte z mobilu

19. 11. 2020
6 min. čtení
Názorně

Žádost o rychlou půjčku na bydlení není žádná věda. Přesto musíte stavební spořitelně předložit řadu dokumentů jako třeba potvrzení o příjmech, list vlastnictví nebo výpis z účtu. Zjistěte, co všechno k úvěru potřebujete a jak s tím u Modré pyramidy pomůže vylepšená aplikace MP Home.

Popišme si nejprve výchozí situaci. Žijete s rodinou v paneláku v krajském městě. Byt je váš. Příjmy máte lehce nadprůměrné a pravidelně odkládáte 5 000 korun bokem na horší časy. Do úspor teď raději sahat nechcete, přesto jste se po rodinné poradě rozhodli neodkládat potřebnou rekonstrukci kuchyně, koupelny a toalety.

Investice vás podle předběžných propočtů vyjde na 250 000 korun. Po zvážení různých nabídek jste si vybrali Rychloúvěr od Modré pyramidy – líbí se vám, že dostanete peníze do pár dnů a nemusíte ručit nemovitostí. Bude to poprvé, co služeb Modré využijete.

 

Zajímají nás vaše příjmy a kdo je vlastníkem bytu

 

Množství potřebných dokumentů se liší podle toho, jestli už máme „společnou” historii. „Stávající klienti, co u nás třeba spoří na stavebku, mají předschválený limit, který mnohdy menší investici pokryje,” vysvětluje Ivana Suchá, generální reprezentant Modré pyramidy na Plzeňsku.

Předschválený limit pro úvěr od Modré máte i v případě, kdy jste klientem Komerční banky – patříme totiž do jedné bankovní skupiny.

S tímto limitem je žádost o úvěr velmi rychlá a vše vyřídíte během několika minut při schůzce s poradcem.

Pokud za námi přijdete tzv. z ulice, zajímají nás zejména 3 věci:

  • vaše totožnost,
  • jaké jsou vaše příjmy
  • a jestli nemovitost skutečně patří vám nebo nejbližším rodinným příslušníkům.

„Na první schůzce s klientem probereme situaci a plány na rekonstrukci bytu. Ověřím totožnost z občanky nebo řidičáku a předám mu dokumenty k vyplnění,” přibližuje postup Ivana Suchá. Množství lejster vyplývá z vaší konkrétní situace, nejčastěji se jedná o:

  • potvrzení o příjmech od zaměstnavatele (pokud jste OSVČ, tak daňové přiznání),
  • výplatní pásky za poslední 3 měsíce,
  • výpis z účtu, dokument, kterým prokážete vlastnictví bytu (např. kupní smlouva, dohoda o zúžení společného jmění manželů nebo dědická dohoda),
  • výpis z katastru nemovitostí,
  • ohlášení rekonstrukce,
  • stavební povolení nebo doklad o zahájení stavebního řízení, faktury.

 

Schválení zabere 20 minut a do 3 pracovních dnů máte peníze na účtu

 

„Stává se, že za mnou přijdou klienti už připravení. Z webu Modré pyramidy si stáhnou vzor potvrzení o příjmech, nechají ho vyplnit od zaměstnavatele a přinesou i další podklady. My pak na schůzce rovnou sepíšeme žádost o úvěr,” popisuje Ivana Suchá s tím, že většinou se však k žádosti dostanou až o několik dnů později při druhé schůzce.

Samotné schválení žádosti o úvěr trvá pouze pár minut„Pošleme všechny dokumenty s podepsanou žádostí na centrálu a do 20 minut je obvykle rozhodnuto,” podotýká Ivana Suchá.

Do 3 pracovních dnů od kladného verdiktu pak máte peníze na účtu. Tím se rozbíhá lhůta 1 rok, kdy je musíte využít na rekonstrukci bytu a doložit nám to.

  • Využití Rychloúvěru doložíte fakturami nebo fotkami před a po rekonstrukci.
  • Faktury vám dokonce proplatíme i zpětně. Pokud nejsou starší než 1 rok.

 

S dodáním podkladů pomůže vylepšená mobilní aplikace MP Home

 

Žádost o Rychloúvěr je opravdu rychlá. Přesto jsme celý proces ještě zjednodušili„Klienti mohou přes mobilní aplikaci MP Home zasílat do Modré jednotlivé dokumenty, které jsou ke schválení žádosti potřeba,” přibližuje poslední inovaci Jan Čeřovský, Manažer Digitálních služeb v Modré pyramidě.

Stačí jeden dotyk a čestné prohlášení pošlete přes aplikaci k nám do Modré.

Jsme první stavební spořitelna v Česku, která to svým klientům umožňuje. Vkládání dokumentů do appky je navíc opravdu jednoduché – vyfotíte je nebo nahrajete jako PDF. Díky této novince si klienti ušetří několik e-mailů nebo schůzek s poradcem.

„Pokud vám vyhovují on-line služby, tak se s poradcem Modré pyramidy sejdete pouze jednou, v ojedinělých případech dvakrát. Standardně podepíšete smlouvu o používání aplikace, on vám ji aktivuje a pak už spolu komunikujete pouze on-line,” vysvětluje Jan Čeřovský.

  • Aplikaci MP Home si stáhnete z Google Play i App Store.
  • Využívá ji už více než 40 000 klientů Modré pyramidy.
  • Integrovali jsme do ní i vyhledávání prodávaných nemovitostí.

S aplikací máte přehled. Vidíte, jaké dokumenty od vás potřebujeme, jestli jsme je už obdrželi a případně vám dáme vědět, co ještě chybí – to se hodí třeba v situaci, když zapomenete vyfotit druhou stranu smlouvy.

Přehled o všech dokumentech máte pořád u sebe. Vytáhnete mobil z kapsy a zjistíte, co zbývá k vyřízení žádosti.

Ještě víc času díky MP Home ušetříte u složitějších úvěrů jako Hypoúvěr, nebo když potřebujete půjčit na bydlení víc peněz a musíte za to ručit nemovitostí. „Pak je těch nezbytných dokumentů víc. Ale s aplikací se v nich neztratíte,” uzavírá Jan Čeřovský.

 

Domluvte si schůzku s poradcem Modré pyramidy, poradí vám, jak to otočit k lepšímu

 

Koronavirus zkřížil mnohým z nás plány. Přesto si myslíme, že se investice do vlastního bydlení pořád vyplatí. Jestli jste také přesvědčení, že je ta správná doba na zhodnocení bytu – třeba novým bytovým jádrem jako rodina z úvodu tohoto článku –, najděte si adresu nejbližšího poradenského místa. Rádi to s vámi probereme osobně, u nás nebo někde v kavárně.

Díky vylepšené aplikaci MP Home půjde žádost o úvěr ještě rychleji než dříve.