Jak si zařídíte plnohodnotnou pracovnu, i když na ni nemáte vlastní pokoj

Jak si zařídíte plnohodnotnou pracovnu, i když na ni nemáte vlastní pokoj

9. 12. 2020
5 min. čtení
Inspirace

Pokud děláte na home office a litujete toho, že na pohodovou práci nemáte o pokoj víc, nezoufejte. Dobrou pracovnu si totiž zařídíte i v obýváku nebo kuchyni. Pomůže vám například, když pokoj rozdělíte na zóny. Čtěte, jak na to a další tipy pro váš komfortnější home office.

S koronakrizí se lidé hromadně přemisťují na home office. Podle odhadů odborníků je práci z domova schopná vykonávat až třetina pracujících Čechů.

Doma ale pracují často za děsivých ergonomických podmínek, které si uvědomí až kvůli bolavým zádům nebo zánětu karpálního tunelu. Případně jim klesá pocit z dobře odvedené práce nebo se přistihnou, jak hodinu píšou jedinou větu e-mailu, protože přímo vedle nich jejich dítě poslouchá pohádku.

Pro většinu lidí je zvláštní pokoj sloužící jako pracovna nedostupným luxusem. Zbytný pokoj v bytě nemají a bourat nebo stavět příčky nechtějí. Na práci z domova naštěstí speciální pracovnu nepotřebujete. Stačí, když novým podmínkám přizpůsobíte to, co máte.

 

Vytvořte si doma pracovní zónu

 

Když profesionálové plánují zařízení nějakého prostoru, používají při tom jedno slovo: zóny. Zóny jsou in v zahradní architektuře stejně jako v interiérovém designu – velký prostor díky nim rozdělíte na části.

V dané části se vám musí dobře dělat to, k čemu je určená. Tedy například čtení, koukání na televizi, jezení, cvičení, hraní a podobně. Zóny nastavte podle toho, co vy a vaše rodina děláte nejčastěji a nejraději.

Pracovní zónu vytvořte v rohu místnosti, aby vás rušilo co nejméně podnětů. Zároveň by měla být

  • dál od televize,
  • dál od dveří
  • dál od místa, kde si hrají děti,
  • a naopak blízko k oknu, abyste měli dostatek světla a mohli větrat.

Dobrý nápad může být umístit pracovnu do ložnice. Pracovnu vytvoříte i v kuchyni, když ji máte dostatečně velkou a oddělenou od zbytku domova. To ale jenom za předpokladu, že se v kuchyni cítíte dobře a nic vás tu neruší.

Pokud můžete, oddělte pracovní místo od zbytku pokoje například

  • regálem s knihami,
  • skříní,
  • moderním paravánem,
  • vertikálními žaluziemi
  • nebo posuvnou stěnou, která napodobuje tradice japonského bydlení.

Pokud chcete citlivě rozdělit prostor a vytvořit si soukromí, poslouží vám paraván.

Je jasné, že v menších místnostech se vám bude ideál hledat obtížněji. Když se nad uspořádáním svého bytu ale zamyslíte, určitě přijdete alespoň na jeden kompromis, který vaší práci prospěje. Zkuste třeba televiznímu koutu věnovat menší prostor než doposud a přesuňte ho blíž ke dveřím. Na vzniklé místo si dejte pracovní stůl.

Stůl umístěte tam, kde se vám bude dobře pracovat.

Práci podpoří i maličkosti: třeba barva okolo

 

Na pracovní výkon mají vliv i detaily. Třeba barvy. Podívejte se, jaké barvy ve svém pracovním koutě vidíte:

  • modré tóny podporují soustředění,
  • hnědá uklidňuje,
  • zelená prospívá očím a osvěžuje,
  • žlutá nabíjí energií,
  • červená naopak vyrušuje a stresuje.

Na produktivitu práce má vliv i dostatek světla. Když je ho málo, budete usínat. Na pracovním místě by tedy nikdy nemělo být šero.

Pořiďte si proto stolní lampu, u které můžete regulovat světlo. U zářivek v pracovním koutě vybírejte spíš neutrální bílou, která je podobná dennímu světlu. Měla by mít okolo 6 000 K (K = kelvin, jednotka, kterou se měří barevná teplota neboli chromatičnost).

Teplá (žlutá) bílá by vám naopak pomohla relaxovat a hodí se tedy pro odpočinkové zóny. Pozor dávejte na příliš studené (jakoby namodralé) světlo, které se hodí spíš do hal a může vás stresovat.

Práce se hůř vykonává na neuklizeném místě. Není potřeba dělat každý večer generální úklid. Ale pokuste se alespoň trochu poklidit rozházené oblečení nebo hračky okolo, případně schovejte koš s nevyžehleným prádlem za roh. Když pracujete v kuchyni, umyjte před spaním nádobí, aby vás další den nerušil plný dřez.

Naopak si k pracovnímu místu přidejte několik rostlin. Ty podporují soustředění a přispívají psychice. Některé dokonce pohlcují škodlivé látky, proto jsou na pracovní stůl vyloženě doporučené. Proto zkuste:

  • fíkus,
  • dracenu (dračinec),
  • tchynin jazyk (Sansevieria),
  • lopatkovec a další.

 

Aby vás nebolela záda, zaměřte se na stůl a židli

 

Možná doma pracujete u jídelního stolu nebo z pohodlného ušáku. Obyčejná židle nebo křeslo vašemu tělu ale nedávají dostatečnou podporu. Uvědomte si, že pracujete minimálně třetinu celého dne. Špatné nastavení těla se tak může snadno promítnout do různých bolestí, které budete jen obtížně napravovat.

Pokud nemáte na účtu několik tisíc navíc a musíte si vybrat jedinou věc, kterou koupíte, investujte do kancelářského křesla. Vybírejte ho ale pečlivě. Spíš než obchody s nábytkem prozkoumejte nabídku specializovaných firem, které se prodeji kancelářských křesel věnují a dokážou vám poradit.

U kancelářského křesla zjednodušeně platí, že čím víc se toho na něm dá nastavit, tím lépe. Křeslo by se totiž mělo přizpůsobit vašemu tělu, ne naopak. Nastavitelná výška křesla je úplný základ. Mělo by mít také

  • nastavitelné a polohovatelné područky,
  • sklopitelný a vysunovací podsedák,
  • výškově a hloubkově nastavitelné bederní opěrky,
  • případně i nafukovací bederní polštářek.

Pokud vám na to vystačí peníze, pořiďte si i pořádný stůl. Ten by měl být dostatečně veliký, abyste si na něj umístili ruce až po lokty – hrana stolu totiž může zakládat na zánět karpálního tunelu.

Ideální je takový stůl, který se dá výškově nastavit, abyste si ho mohli úplně přizpůsobit svojí postavě. U nenastavitelných stolů dbejte na to, aby výška byla kolem 720 mm (na průměrnou postavu).

Pokud při práci používáte touchpad na notebooku, přetěžujete vaziva v zápěstí i v celé ruce. Zakládáte si tak na syndrom karpálního tunelu.

Notebookařům prospěje staré dobré trio: monitor, klávesnice a myš

 

Pohodlí, produktivitu a zdraví ovlivňuje i zařízení, na kterém pracujete. Nejvíc obezřetní by při tom měli být uživatelé notebooků.

Při práci na notebooku k obrazovce pořád skláníte hlavu. To ale zatěžuje páteř. Správně byste se měli dívat rovně před sebe. K tomu vám pomůže externí monitor, který má nastavitelnou výšku. Vyjde vás na pár tisíc a snadno ho napojíte na notebook. Monitor umístěte přímo před sebe na délku paže, horní hranu na úrovni očí.

Na problémy s karpálním tunelem si zakládáte, pokud používáte touchpad a klávesnici na notebooku. Ruce při tom všelijak krčíte.

Pořiďte si ergonomickou myš a klávesnici, které stojí jen pár stovek. Klávesnice by měla být dostatečně široká, abyste na ni pohodlně položili všech deset prstů.

Všechny tyto úpravy provedete za několik tisíc. Ale jestli potřebujete ještě větší zásahy, třeba stavební úpravy, musíte si sáhnout do úspor.

Pokud byste se do větších úprav chtěli pustit a nezbývají vám na ně peníze, využijte Rychloúvěr od Modré pyramidy. Peníze budete mít na účtu do 3 dnů a zaplacené úroky si klidně odečtete z daní.