Dopřejte své rodině pohodu u zahradního bazénu

Dopřejte své rodině pohodu u zahradního bazénu

5. 5. 2021
6 min. čtení
Inspirace

Čistá voda, snadná údržba a možnost bazén postupně doplňovat o technologie, které ještě zvýší radost z koupání. Zapuštěné bazény jsou sice dražší než ty obyčejné, které stojí na trávníku, ale vydrží desítky let. Přečtěte si, na co myslet při plánování a výběru pořádného zahradního bazénu.

Nejprve ujasnění. Na trhu najdete spoustu typů zahradních bazénů – jednoduchá nafukovací brouzdaliště pro děti, nadzemní plastové bazény, polozapuštěné bazény nebo zapuštěné bazény. V článku se věnujeme té poslední kategorii. Je sice nejdražší, ale pokud bazén správně vyberete, bude vám dělat radost klidně i 50 let.
 

Výhody zapuštěných bazénů


Ať už se zeptáte zkušeného bazénáře, nebo souseda, který má zapuštěný bazén na zahradě, pravděpodobně se shodnou na tom, že:

  • je v nich čistá voda,
  • pravidelná údržba nezabere celý víkend,
  • vypadají dobře a zapadnou do celkového rázu zahrady,
  • snadno je doplníte o vytápění, protiproud, osvětlení, perličkovou lázeň a podobné vychytávky,
  • zvýší hodnotu nemovitosti a životní komfort.

Zapuštěný bazén dobře zapadne do celkového rázu zahrady. Zdroj fotky: balarepo.cz.

Z čeho se zapuštěný bazén skládá


Jednoduše řečeno potřebujete vanu, které se odborně říká skořepina, bazénovou technologii a potrubí.

Pokud se zaměříme na materiály, tak jsou k dostání bazény:

  • plastové,
  • betonové – kachličkové
  • nerezové,
  • fóliové
  • a laminátové.

Nechceme vás zahltit nekonečným seznamem vlastností. Místo toho shrneme pár základních pravidel:

  1. Obyčejný plast nebo fólie toho moc nevydrží.
  2. Betonování zabere dost času, ale můžete si vytvořit bazén libovolného tvaru nebo sklonu dna. Beton vydrží dlouho, ale je to drahé řešení. Kvůli chybějící izolaci je navíc voda studená.
  3. Plechové bazény jsou odolné, mají betonové dno a izolaci zajišťuje fólie. 
  4. Laminátový bazén je vyroben z jednoho kusu. Instalace je snadná a bazén dlouho vydrží. Je v něm teplá voda a nemusíte se o něj tolik starat.

Z technologií je nezbytná písková filtrace, která z vody čistí hrubé nečistoty jako vlasy, listy nebo hmyz. A je dobré používat i plovák s klasickou bazénovou chemií.

Bazénová technologie umístěná v plastové šachtě u bazénu. Zdroj fotky: balarepo.cz.

Komfort při koupání zvýší vytápění vody, které se dnes obvykle řeší napojením na tepelné čerpadlo. A pokud chcete pořádný relax nebo jste fandové technologií, máte k dispozici například:

  • protiproud,
  • perličkovou lázeň,
  • osvětlení
  • nebo pokročilé čištění řas, virů a bakterií s automatickým dávkováním chloru a úpravou pH.
     

Bazén se vejde i na malou zahradu ve svahu


Dobrá zpráva zní, že zapuštěný bazén v pohodě umístíte i na obyčejnou zahradu a překážkou není ani komplikovaný terén. „Klasický bazén o velikosti 6 × 3 metry se vejde úplně všude. Na velkou zahradu o rozloze 1 000 m2 i na zahrádku, která má 100 m2,“ potvrzuje Martin Svoboda ze společnosti Balarepo.

Z jeho zkušenosti prý všechno záleží na nadšení člověka: „Pokud jste náturou koupač a nedokážete si bez bazénu představit víkend nebo letní podvečer, budete ho chtít i na malé zahradě, která je ve svahu,“ doplňuje Martin Svoboda. Pro zkušeného bazénáře by podle něj takový úkol neměl být problém.

Bazénovou skořepinu posaďte na betonovou desku a podkladový polystyren. Zdroj fotky: balarepo.cz.

Dobře plánujte, počítejte s rezervou


Při přemýšlení nad správným místem pro bazén uvažujte o celé zahradě jako o prostoru s různými zónami. Vytvořte klidovou zónu na čtení, vyčleňte prostor na pěstování zeleniny nebo okrasných rostlin a promyslete, kde se budete primárně bavit. A právě do téhle zóny patří trampolína, pískoviště, houpačka nebo bazén.

Doporučujeme, abyste bazén brali jako projekt, který vzniká postupně. Teď třeba neplánujete zastřešení. Ale možná se vám v bazénu zalíbí natolik, že si za dva roky budete chtít prodloužit koupací sezónu. Proto při výběru vhodného místa počítejte s rezervou alespoň 3 metry za bazénem, aby bylo možné střechu z bazénu odsunout.

Obecně je dobré, když hned na začátku uděláte přípravu na budoucí rozšíření. Ohřev vody nebo protiproud nemusíte mít od prvního dne. Ale je rozumné, když k bazénu přivedete potrubí od tepelného čerpadla, abyste nemuseli několikrát překopávat celou zahradu,“ přidává zkušenosti z praxe Martin Svoboda.

 

Jak to probíhá v praxi


Použijeme příklad laminátového bazénu o velikosti 6 × 3 metry. Jedná se o menší projekt, který můžete zvládnout i svépomocí. Ale přece jen doporučujeme, aby osazení bazénu provedl odborník.

Světla nebo trysky jsou obvykle namontované přímo na skořepině. Ostatní technologie jako propojovací kabely, pohon filtračního zařízení nebo součásti vytápění umístíte buď:

  • do šachty, kterou vykopete u bazénu,
  • nebo do zahradního domku či garáže.

Po odložení krumpáče nebo odjezdu malého bagru vás čeká betonování – bazénová skořepina totiž stojí na betonové desce a podkladovém polystyrenu. Ujistěte se, že je podklad v rovině.

Na usazení laminátové skořepiny pro bazén 6 × 3 metry nepotřebujete velký jeřáb. Přesto dejte pozor, aby se skořepině při manipulaci nic nestalo. Po jejím upevnění osaďte bazénovou technologii a zasypejte skořepinu suchým betonem. „Je dobré, aby bazén trochu vykukoval ze země. Terénní rozdíly pak doladíte třeba dlažbou,“ doplňuje Martin Svoboda.

 

Na kolik vás zapuštěný bazén vyjde


Záleží na materiálu a výbavě. Bazén z kvalitního laminátu o velikosti 6 × 3 metry s filtrací a montáží vás vyjde přibližně na 190 tisíc korun. „Ale je to skládačka. Pokud chcete teplou vodu přes čerpadlo, připravte si dalších 30 tisíc. Automatické systémy čištění vody stojí třeba 50 tisíc. Proto si nejdřív ujasněte, co od bazénu očekáváte. Jestli chcete maximální komfort od začátku, nebo jestli to postavíte postupně,“ uzavírá Martin Svoboda.

Pokud chcete svou zahradu doplnit o pořádný zapuštěný bazén, mrkněte se na náš Rychloúvěr nebo se stavte na poradenském místě Modré pyramidy. S výběrem pískové filtrace vám neporadíme, ale rádi vám pomůžeme s financováním.