9 tipů: spočítali jsme, kolik díky chytrým investicím ušetříte na provozu bydlení

9 tipů: spočítali jsme, kolik díky chytrým investicím ušetříte na provozu bydlení

8. 12. 2021
6 min. čtení
Inspirace

Rostou ceny energií, zvyšuje se inflace a ve spoustě věcí panuje nejistota. Sepsali jsme 9 rad, které vám sníží náklady na provoz domácnosti. Přečtěte si je – překvapí vás, jak málo stačí k tomu, aby se vaší peněžence ulevilo.

5 tipů zrealizujete okamžitě a vyjdou vás sotva na pár stovek korun, zatímco zbývající vyžadují větší investici nebo stavební zásahy.

 

Vyměňte klasické žárovky za LED

 

Zvažte pořízení LED žárovek. Oproti klasickým žárovkám uspoří okolo 90 % energie a k dosažení stejné svítivosti jim stačí jen desetina příkonu.

Josef Dynka, energetický poradce ze společnosti ENKIS, uvádí jednoduchý příklad:

„Počítejme s průměrnou cenou elektřiny 5 Kč/kWh a denní dobou svícení 3 hodiny. Když vyměníte 10 starých žárovek o 60 W za LED (10 × 9 W), ušetříte za rok na svícení necelých 2 800 Kč. Při ceně 100 Kč za kus se prvotní investice 1 000 Kč vrátí už po 4 měsících. S životností 15 000 hodin by v tomto případě žárovka vydržela nejméně 13 roků.“

 

Nepoužívané spotřebiče vytáhněte ze zásuvky

 

Nenechávejte elektrická zařízení v režimu stand-by. Jedná se o pohotovostní režim, kdy je přístroj sice vypnutý, ale dá se ihned zapnout. Televize, počítače nebo tiskárny v tomto režimu spotřebovávají malé množství energie.

Zní to jako banalita. Ale účty za elektřinu klesnou. Při několika spotřebičích v domácnosti to dělá stovky korun ročně.

Naučte se ze zásuvky vypínat spotřebiče, když je nepoužíváte denně nebo se chystáte na dovolenou.

K úspoře vám pomůžou i další maličkosti jako například:

  • používání pokličky při vaření,
  • odmrazování lednice a mrazáku,
  • umístění lednice na chladnější místo,
  • odvzdušnění topení,
  • sběr dešťové vody na zalévání,
  • krátké a intenzivní větrání okny dokořán,
  • sprchování místo koupání ve vaně.

 

Pořiďte si perlátor na vodovodní baterii

 

Fakturu za ohřev vody snížíte, když ke kohoutkům do kuchyně nebo koupelny namontujete perlátor (šetřič vody). Toto mechanické zařízení omezí proud vody v potrubí a díky provzdušnění ani nepoznáte rozdíl.

Při ceně 80 Kč za m3 si montáží tří perlátorů ve dvoučlenné domácnosti přijdete na úsporu až 4 000 Kč ročně. Jeden umístíte na sprchu, druhý na toaletu a třetí na vodovodní baterii. Za každý šetřič vody zaplatíte zhruba 300 Kč, takže se vám investice vrátí během čtvrt roku.

Perlátor nezapomeňte pravidelně čistit, aby se nezanesl vodním kamenem a fungoval správně.

Díky perlátoru ušetříte za ohřev vody a ani si toho při mytí rukou nevšimnete.

Staré modely spotřebičů nahraďte novými

 

Je vám líto vyhodit 20 let staré, byť stále funkční elektrické spotřebiče? Jejich provoz vás vyjde dráž až o 70 %. S tímto údajem svůj postoj možná přehodnotíte. Vyšší cena za novější a úspornější model se vám za pár let vrátí.

Při pořízení nových spotřebičů se orientujte podle energetických štítků, přičemž třída A zahrnuje nejúspornější výrobky a třída G nejméně úsporné. Nedávné změny ve stupnici způsobily, že výrobky dřív označené třídou A+, A++ nebo A+++ se nově objeví ve třídě B až D. Třída A bude výhledově zahrnovat technologicky vyspělé a ještě šetrnější výrobky.

 

Položte na zem silné koberce

 

Ve starších domech nebo bytech je nepříjemný pocit chladu od nohou. Dobrou službu udělají huňaté koberce, které sníží potřebu vytápění o 1–⁠2 stupně, aniž by tím utrpělo vaše pohodlí.

Ale pozor, celoplošné koberce neumisťujte na podlahové vytápění, protože by bránily vstupu tepla do místnosti. U podlahového topení zvolte kusové koberce.

 

 

Vytápějte podlahovým topením

 

Pokud máte podlahu vytopenou na 27 °C a vzduch na 20 °C, je vám doma příjemně. Teplý vzduch se v místnosti lépe rozloží a nehromadí se pod stropem.

Za podlahové topení zaplatíte od 600 do 1 000 korun za m2 a je dobré na něj myslet už při stavbě domu. Izolace pod podlahovým topení zmenší místnost o pár centimetrů – počítejte s tím při osazování oken a dveří. Při rekonstrukci starého domu je to se stavebními zásahy o něco složitější, ale přesto se investice do topení vyplatí.

Pokud používáte kotel na tuhá paliva, vytápíte plynem nebo elektřinou, protopíte díky podlahovému topení méně – podlahovka je totiž účinnější. S tepelným čerpadlem na provozních nákladech ušetříte až 15 % ročně.

Když je vám teplo od nohou, s podlahovým topením vám nebude vadit nižší teplota vzduchu v místnosti.

Doporučená teplota v obýváku je 20–21 °C, přičemž v koupelně může být teplota o něco vyšší. V ostatních místnostech to s topením nepřehánějte – v kuchyni vám stačí 18 stupňů a na spaní se doporučuje teplota mezi 16–18 °C.

 

Investujte do zateplení domu

 

Že nastal čas na zateplení domu, zjistíte podle účtu za elektřinu nebo plyn. Na internetu dohledáte tabulky, které vám řeknou, kolik by mělo vytápění vašeho domu orientačně stát.

Ještě přesnější je tepelný audit (někdy se mu říká energetický posudek). Ten odhalí kritická místa úniku tepla v domě a také určí, kolik zateplením ušetříte. Mohou to být až desítky tisíc korun ročně.

Pokud zvažujete zateplení domu, obraťte se na energetického specialistu a prozkoumejte dotace programu Nová zelená úsporám.

Co všechno se dá zateplit:

  • fasáda (obvodové stěny),
  • stropy obytných místností a sklepa,
  • podkroví a střechy,
  • podlahy.

Zateplení často zahrnuje i výměnu:

  • oken,
  • dveří,
  • a zdroje vytápění.

 

Kvůli rostoucím cenám energií lidé hledají alternativy a vrací se zpátky k pevným palivům. Dřevo a uhlí sice taky zdražuje, ale ne tak výrazně jako plyn. Ať už krbová kamna využijete jako hlavní zdroj tepla, nebo⁠ k přitápění a vytváření útulné atmosféry, jedno je jasné. Pozitivně se to projeví na účtu za energie.

 

Zažádejte o dotaci na fotovoltaický systém, stínicí techniku nebo rekuperaci

 

Obliba solárních panelů roste. Návratnost domácí fotovoltaické elektrárny se pohybuje okolo 5–⁠10 let, ale s dražšími cenami energií se čím dál víc zkracuje. A díky dotačnímu programu na ni získáte příspěvek až 200 000 Kč.

Pokud uvažujete o střešní solární elektrárně, právě teď je nejlepší čas na její pořízení. Přes zimu ji nainstalujete a od jara využijete vlastní energii. Dotaci získáte i na solární systémy, rekuperaci, venkovní rolety a žaluzie, dešťovou a odpadní vodu nebo zelené střechy.

Ujistěte se, že je střecha orientovaná jižním směrem, aby měly panely co nejvyšší účinnost.

Sáhněte po nábytku z druhé ruky

 

Pokud plánujete rekonstrukci nebo vylepšujete interiér, porozhlédněte se po second-hand nábytku. Některé kousky pořídíte v perfektním stavu a za zlomek ceny, kterou byste běžně zaplatili za nový výrobek. Nebo se vrhněte do renovace nábytku. Nový nátěr a lak dokáže zázraky.

Na internetu seženete vše od spotřebičů, přes nábytek až po vybavení domácnosti. Při převzetí zboží si ho ale pořádně prohlédněte, protože šikovně pořízené fotografie drobnou vadu schovají. Pokud na prodej majitelé spěchají (typicky před stěhováním), možná se vám s nimi podaří domluvit na nižší ceně.

 

Pokud plánujete náročnější rekonstrukci bydlení, vyzkoušejte Rychloúvěr. Půjčíme vám až 800 000 Kč bez zajištění.